Šéfka zahraniční politiky EU navštívila Gazu, žádala zrušení blokády

19. 7. 2010

Vysoká představitelka EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU Catherine Ashtonová během návštěvy regionu vyvíjela tlak na uvolnění izraelské blokády pásma Gazy. Podle jejího názoru by v budoucnu měl být povolen i pohyb zboží.

Během druhé cesty na území kontrolované Hamásem během čtyř měsíců Ashtonová prohlásila, že si přeje uvolnění čtyřleté izraelské blokády pokud jde o pohyb osob, import i export zboží.

Izrael souhlasil s uvolněním ekonomického a politického embarga na zboží dovážené do Gazy po zemi. Tento krok následoval po mezinárodním skandálu způsobeném útokem izraelských jednotek na aktivistickou flotilu, při němž zahynulo devět tureckých občanů.

Ashtonová nicméně nepovažuje za reálné brzké uvolnění námořní blokády.

Evropské vlády vyzvaly Izrael ke zřízení většího množství hraničních přechodů a uvolnění omezení pohybu uplatňovaných na Palestince. Podle palestinských zdrojů ani po částečném uvolnění blokády nedosahuje objem dováženého zboží více než 75% stavu před uvalením blokády.

Ashtonová na setkání s izraelským ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem zopakovala požadavek na ukončení "nepřijatelné, neudržitelné a kontraproduktivní" blokády a zdůraznila, že Gaza musí být součástí dvoustátního řešení izraelsko-palestinského sporu. Lieberman údajně diplomatku informoval o "novém, liberálním" přístupu Izraele ke Gaze a požádal EU o podporu několika velkých infrastrukturních projektů. Konkrétní stanovisko ke dvoustátnímu řešení nezaujal.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.7. 2010