Chris Patten: Evropská unie musí zaujmout odvážnější postoj vůči Gaze

19. 7. 2010

Evropská unie se musí zbavit dominance Spojených států a zaujmout odvážnější postoj v úsilí o vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu, konstatoval Chris Patten, někdejší člen vlády Margaret Thatcherové a nynější komisař EU během návštěvy v Gaze.

Izraelská politika blokády v Gaze je "strašlivým selháním - je nemorální, protizákonná a neúčinná", uvedl Patten a dodal, že tato politika "úmyslně způsobuje hospodářskou a sociální krizi, která má mnoho humanitárních důsledků".

Patten také zdůraznil, že je načase přehodnotit postoj Evropské unie vůči organizaci Hamas; dosavadní postoj ji neoslabil.

Postojem Evropské unie by podle Pattena nemělo být jen čekat, co udělají Američané, a když Američané neudělají nic, jen lomit rukama. Měli bychom být připraveni otevřeni definovat evropské cíle a dělat více pro jejich uskutečnění."

Patten nepřímo kritizoval americkou převahu v tzv. "kvartetu" pro Střední východ - USA, EU, OSN a Rusko. Uvedl totiž, že souhlasí s charakteristikou šéfa Arabské ligy, že je to "Kvartet bez tří".

Patten dodal, že je pro něho lehčí dostat se v Británii do maximálně hlídaného vězení než do Gazy. Zdůraznil, že Izrael dostatečně neuvolnil blokádu Gazy.

"Je obtížné pochopit, co má co společného bránění vývozu z Gazy s bezpečností. Je to kolektivní trest Gazy, aby se zdiskreditoval Hamas. Bohužel, existují staletí, ne-li tisíciletí, z nichž vyplývá, že to nefunguje. Snad se dá předpokládat, že mezinárodní společenství a v určitou dobu i Izrael budou chtít přesvědčit Gazu a její politické vedení, aby přijalo kurs, který povede k smíření, míru a stabilitě. Je obtížné si představit, jak by toho mohlo být dosaženo, když odpíráte lidem v Gaze jakýkoliv sociální a hospodářský pokrok."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.7. 2010