Europoslanci protestují: již žádné tajnosti s ACTA

21. 7. 2010 / Pavel Poc

Poslanci Evropského parlamentu otevřeně protestují proti utajování obsahu jednání o mezinárodní smlouvě ACTA týkající se autorských práv a jejich vynucování. O záměru jednají již delší dobu vlády nejvyspělejších zemí světa, včetně zástupců Evropské komise. Vyjednávání je však přísně utajováno a o jeho průběhu nemá potřebné informace ani odborná veřejnost.

An English version of this article is in CLICK HERE

Pokud vyjednavači nic neskrývají, jak tvrdí, pak není důvod aby nebyla smlouva zpřístupněna veřejnosti. Nelíbí se mi především skutečnost, že informace o obsahu dokumentu nemají ani europoslanci, ačkoliv to jsou právě oni, kdo takové smlouvy schvaluje. Parlament by tedy měl být informován o každém stádiu vyjednávání. Což se ale ve skutečnosti neděje.

Obdobný postoj k utajovaným jednáním zastává i místopředseda Evropského parlamentu Stavros Lambrinidis. "Je nepřijatelné, že poslední verze tohoto dokumentu není pro tuto debatu k dispozici a že bude dostupná pouze později a to v uzavřené místnosti. Proto je pro nás nemožné, abychom vedli seriozní debatu k nejnovějšímu vývoji vyjednávání o dohodě ACTA."

Proti utajování jednání se v uplynulých týdnech postavila již velká část europoslanců, když jich přes 350 podespalo deklaraci požadující transparentnost celého procesu. Včetně mne.

Už jen samotný princip takové globální dohody je natolik závažný, že musí být pod odpovídající veřejnou kontrolou. Může mít totiž zcela zásadní dopad na občany i ekonomiku. Ani já neschvaluji pirátství a krádeže duševního vlastnictví. Ale nelze v tak závažné věci přistoupit na to, že se cosi dohodne v jakémsi elitním klubu za zavřenými dveřmi. Navíc ochrana autorských práv byla, je, a musí i nadále být věcí nezávislé justice.

Cílem takzvané smlouvy ACTA je boj proti padělání IP (Intelectual Property) na globální úrovni. K tomu má sloužit mezinárodní spolupráce při prosazování a potřebný právní rámec. Na ACTA jednáních se pokud vím momentálně podílí Austrálie, Kanada, EU, Japonsko, Korea, Mexiko, Maroko, Nový Zéland, Singapur, Švýcarsko, USA. Diskuze o tématu začala v 2007, formální vyjednávání začalo v 2008. Dosud proběhlo osm kol, oslední bylo v dubnu 2010 na Novém Zélandu. Obsah jednání je zatím držen v tajnosti a jsou k němu vydávány pouze tiskové zprávy. Státy vydaly jen dokument, ve kterém se shrnují základní projednávané body připravované dohody.

Autor je etolog (absolvent PřF UK) a český poslanec Evropského parlamentu za ČSSD

20. 07. 2010 Pirátský europoslanec odmítl projednávat dohodu ACTA v utajení ZDE

20. 07. 2010 Evropská komise utajuje jednání o internetu ZDE
09. 07. 2010 Ludmila Štěrbová: ACTA -- protipirátská dohoda, která by nás měla zajímat ZDE
03. 04. 2010 Vilém Maršík: ACTA: Kriminalizace kopírování pro vlastní potřebu ZDE
09. 02. 2010 Europoslanci, až přijde čas vetujte dohodu ACTA! ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.7. 2010