Zdravotní dopad amerického útoku na irácké město Falludža "je horší než Hirošima"

24. 7. 2010

Dramatický nárůst kojenecké úmrtnosti, rakoviny a leukémie v iráckém městě Falludža, které americká vojska bombardovala r. 2004, je vyšší než nemocnost obyvatel Hirošimy a Nagasaki, kteří přežili výbuch amerických jaderných zbraní nad jejich městy r. 1945. Vyplývá to z nové studie.

Ze studie vyplývá, že se ve Falludže zvýšil výskyt rakoviny čtyřnásobně a výskyt rakoviny u dětí pod 14 let dvanáctinásobně. Kojenecká úmrtnéost je ve Falludže čtyřikrát vyšší než v sousedním Jordánsku a osmkrát vyšší než v Kuvajtu.

Dr. Chris Busby, visiting profesor na universitě v Ulsteru a jeden z autorů průzkumu mezi 4800 osobami ve Falludže, konstatuje, že je obtížné určit přesnou příčinu rakovin a rodících se znetvořených dětí. Dodává, že "aby vznikl takovýto dopad, r. 2004, kdy došlo k vojenskému útoku, museli být lidé vystaveni něčemu velmi silnému, co způsobilo mutaci genů."

V listopadu 2004 američtí vojáci zaútočili na město Falludža dělostřeleckou a leteckou palbou. Americké jednotky později přiznaly, že používaly bílý fosfor a další munici.

Při útoku považovali američtí velitelé město Falludža jako oblast, kde mohou Američané střílet, jak se jim zlíbí. Britští důstojníci byli šokováni nezájmem o osud civilních obyvatel. "Během přípravných operací v listopadu 2004 bylo do jednoho malého sektoru ve městě vypáleno čtyřicet 155mm dělostřeleckých salv," svědčí brigadýr Nigel Aylwin-Foster, britský velitel, který tou dobou sloužil v Bagdádu s americkými jednotkami.

Dodal, že americký velitel, který nařídil takto intenzivní střelbu, nepovažoval své rozhodnutí za dostatečně významné, aby se o tom vůbec zmínil ve své denní zprávě velícímu americkému generálovi. Dr.Busby uvádí, že není schopen identifikovat, jaké zbraně užívali američtí vojáci, ale z míry genetického poškození místních obyvatel vyplývá, že užívali nějakou formu uranu. "Asi použili nějakou novou zbraň proti budovám, ve snaze rozbít zdi a usmrtit lidi uvnitř."

Studie s názvem "Rakovina, kojenecká úmrtnost a poměr pohlaví při porodnosti ve Falludže, v Iráku, 2005-2009" zaznamenává, že kojenecká úmrtnost ve Falludže je 80 na 1000 porodů, v Egyptě je to 19, v Jordánsku 17 a v Kuvajtu 9,7. Zpráva uvádí, že typy rakoviny jsou podobné jako u lidí, kteří přežili jaderný útok v Hirošimě a byli vystaveni ionizující radiaci z bomby a z uranu ve spadu."

Ve Falludže došlo k osmatřicetinásobnému vzrůstu leukémie, desetinásobnému nárůstu rakoviny prsu a k podstatnému vzrůstu lymfomat a mozkových nádorů u dospělých. V Hirošimě došlo k sedmnáctinásobnému vzrůstu leukémie, ale dr. Busby poukazuje na to, že je pozoruhodné, jak rychle rakovina postihuje obyvatelstvo.

Zvlášť závažné je, že se změnil poměr pohlaví nově narozených dětí. V normální populaci se rodí 1050 chlapců na 1000 dívek, ale u dětí, narozených ve Falludže r. 2005, došlo k 18 procentnímu poklesu počtu narozených chlapců, takže se narodilo jen 850 chlapců na 1000 dívek. Snížený počet narozených chlapců je známkou genetického poškození, které postihuje více chlapce než dívky. Podobná změna poměru pohlaví byla zaznamenána po Hirošimě.

Spojené státy začaly od r. 2007 používat méně intenzivní střelby, protože to vyvolávalo hněv civilistů. Avšak zároveň došlo k poklesu zdravotní péče a ke zhoršení hygienických podmínek v Iráku. Dopad války na civilisty ve Falludže byl vážnější než jinde v Iráku, protože město bylo dál v obležení. Válečné škody byly opraveny velmi pomalu a lidé z města se báli jet do nemocnic v Bagdádu, protože na silnicích byly vojenské kontroly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2010