Prostý příklad fungování českého státu...

26. 7. 2010 / Ladislav Žák

Mám pocit, že pozoruhodné a prosté úvaze Petra Wagnera nad fungováním českého státu chybí v duchu klasika "alespoň jeden konkrétní příklad", když už se polepšených hříšníků nedostává. Kabinetní ukázkou toho, o čem píše Petr Wagner, je způsob, kterým český stát přistoupil k havarijnímu stavu dálnice D5.

Oznámil nám, že mu to bude trvat asi dva měsíce, než se mu podaří za naše peníze těch pár teplem vzdutých metrů opravit. Aby snad nebylo podezření, že vzdutí dálnice je důsledkem toho, že stát při stavbě dálnice něco zanedbal nebo, nedej bože, ukradl, tak nám sdělil, že podobné problémy jsou na dálnicích všude v Evropě a hlavně v Německu a Rakousku. Přidal ještě, noticku, že by to snad šlo udělat rychleji, ale nebylo by to uděláno "pořádně", ale pouze "provizorně".

Přeloženo do češtiny. Stát si pro své dvorní dodavatele připraví pořádně nafouklý rozpočet a základním kritériem pro úspěšného opravovatele bude jako vždy velikost "malé domů." Pak se termíny ještě jednou dvakrát prodlouží, protože se objeví nečekané technologické, geologické, politické, právní, administrativní a finanční problémy. A veřejnost bude médii v přímém přenosu informována, jak probíhá zápas o obnovu dálnice, jejíž stavbu před lety náš stát ošidil a zpackal. Bude zajímavé se zeptat, kolik zaplatíme my všichni za lajdáctví našeho státu a kolik z těchto peněz bude skutečně uloženo v novém povrchu dálnice a kolik na kontech našich vyvolených.

A nakonec to podstatné. Pokud se jako občané spokojíme s tím, že nám náš stát bude za naše peníze dva měsíce opravovat pár metrů neprůjezdné dálnice, pak si opravdu zasloužíme jen a jen další okrádání a opovržení vyvolených. Myslím si, že pěkným počinem pana ministra dopravy by po návratu ze svatební cesty mohlo být to, že autory tohoto chucpe a dalšího "hoprdoks" zbaví odpovědnosti za naše dálnice, protože na to prostě nestačí a tentokrát to navíc s tou drzostí trochu přepískli. Podle předsedy jeho strany se každý den o dopravě něco naučil, takže by už mohl vědět, že veřejnost se má "očůrávat" jen přiměřeně, i když jsou volby ještě daleko.

Jsem přesvědčen, že v sousedním Rakousku by to byla práce asi tak na týden. Ale v sobotu už by se jen dopoledne zametalo a popřípadě stříhala páska a v neděli by byl klid s kostelním pořádkem. Dodám už jen to, že v Rakousku a v Německu byla minulý týden extrémní vedra a extrémní provoz. Ale s dálnicemi to ani nehnulo...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.7. 2010