Byly zveřejněny utajované záznamy z války v Afghánistánu

26. 7. 2010

KD│ Utajované americké vojenské dokumenty z let 2004-2009, které byly zveřejněny v neděli 25. července, ukazují nepřibarvený obraz skutečného dění v afghánském konfliktu prostřednictvím válečných deníků amerických jednotek. V mnoha ohledech jde o obraz o dost méně povzbudivý, než skýtá oficiální verze. Dokumenty zveřejněné organizací WikiLeaks byly předány listům New York Times, The Guardian a německému časopisu Der Spiegel. Vyplývá z nich, že americké síly často trpěly nedostatkem zdrojů a čelily povstání, které se rok od roku rozrůstá, stává se koordinovanějším a způsobuje větší ztráty.

Dokumenty tvoří 92 000 stran záznamů, které ukazují, jaktože USA utratily takřka 300 miliard dolarů, zatímco Talibán je silnější než kdykoliv od roku 2001.

Některá z klíčových zjištění:

  • Talibán nasadil v bojích přenosné protivzdušné systémy s infračerveným naváděním, což nebylo dosud oficiálně přiznáno. (Srovnej - Talibán údajně získal přenosné protivzdušné střely čínské výroby ZDE.) Nasazení tohoto typu zbraně vedlo v 80. letech ke zvratu v dosavadním průběhu konfliktu a ke konečné porážce sovětské armády.
  • Tajné jednotky amerických commandos jako Task Force 373 pracovaly se seznamem 70 klíčových postav Talibánu, které se snažilo zajmout nebo zabít. Tyto aktivity byly za Obamovy administrativy vystupňovány, byly značně úspěšné, ale občas vedly naopak k zabití civilistů a vyvolaly agfhánský resentiment.
  • Armáda nasazuje stále více bezpilotních letounů, jejich výsledky však zdaleka nejsou tak skvělé, jak je líčí oficiální zprávy.
  • CIA rozšířila polovojenské aktivity v Afghánistánu - nastražovala léčky, řídila letecké údery a prováděla noční přepady. Mezi lety 2001-2008 měla CIA v Afghánistánu širokou síť placených spolupracovníků.

Zveřejněné dokumenty jsou nekompletním záznamem a leccos v nich chybí; nezahrnují také události z letošního roku. Ukazují však, že hodnocení armádních míst bylo často příliš optimistické.

Zprávy ukazují odolné povstání, v němž byly americké síly přinuceny vést místo velkorysých vševojskových operací drobnou válku. Povstalci určují tempo války, obvykle bojují na místě, které si sami zvolili, a poté se ztratí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.7. 2010