Mírové bubny

26. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Venezuelský ministr zahraničí Nicolás Maduro uvedl v neděli, že ve čtvrtek předloží na setkání Unasuru (Union of South American Nations) v Quito v Ecuadoru Kolumbii mírový plán.

Nestor Kirchner, bkývalý argentinský prezident a manžel současné prezidentky Christiny Fernandez Kirchnerové, nabídl, že bude vyjednavačem, ale kolumbijští diplomaté si stěžovali, že má historické vazby na Huga Chaveze. Tak se vyjednavačem stane brazilský prezident Lula, který má dobré vztahy s oběma vládami, i když nesouhlasí s přítomností amerických vojenských základen v Kolumbii.

Jeden z hlavních bodů dokumentu bude požadovat, aby obě země přestaly dělat veřejné deklarace ohledně vnitřních záležitostí jiných zemí a uvalily embargo na válečnou rétoriku. Bude vytvořen zvláštní komunikační systém (jako mýtická červená linka mezi Bílým domem a Kremlem), takže se veškerá kritka druhé země nejprve bude vyjadřovat velvyslanectvím obou zemí a ve zvláštních případech se o ní bude jednat mezi oběma prezidenty nebo jejich vybranými zástupci.

Dokument zřejmě podepíše až nově zvolený kolumbijský prezident po 7. srpnu, poté, co nynější prezident Alvaro Uribe odejde z funkce. I kolumbijská média, která jsou ostře proti Chavezovi, obvinila Uribeho, že se snaží oživit starý problém, který nevyřešil (to, že partyzání FARC používají venezuelské džungle), a odvrátit tak pozornost od vážné analýzi jeho katastrofálně si vedoucí vlády.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.7. 2010