Na Vietnam neradno vzpomínat

26. 7. 2010 / Štěpán Kotrba

Dozvídáme se z více než 91 tisíc stránek tajných dokumentů americké armády o situaci v Afghánistánu v letech 2004-2010 , uniklých do kyberprostoru na server Wikileaks, že válka v Afghánistánu neprobíhala a neprobíhá tak hladce, jak to z vyjádření amerických politiků a jejich věrných tlampačů (i mezi politiky v Česku) vypadalo do této chvíle. Občané jsou šokováni. Jejich vůdcové jim lhali. Pro ty, kteří sledují toto teritorium bedlivěji, žádné novinky. Změna je pouze v tom, že americká administrativa ani její evropské loutkové režimy teď už nemohou celému světu lhát a musí svůj druhý Vietnam začít řešit stejně, jako ten první. Co nejrychleji stáhnout vojáky, kteří umírají zbytečně, aniž by věděli proč.

Už od samotného začátku války v Iráku a Afghánistánu bylo jasné, jak tyto války dopadnou. Kompetence ani vybavení americké armády se od té ruské, která neúspěšně válčila na podporu režimu Babraka Karmala o dvacet let dříve, zásadně nezměnila. Ti, kteří znají podrobnosti taktiky pozemních bojů, museli už při plánování operace vědět, že Afghánce ani Iráčany nelze zastrašit a válku bez podpory veřšiny obyvatelstva nelze proti městským guerillám či partyzánským oddílům vyhrát. Pro mudžáhiddy hovořil terén, podpora místních obyvatel, víra i přesvědčení o obraně národa a země předků. Taková válka se dá vyhrát pouze genocidou, která je ovšem morálně neospravedlnitelná.

08. 09. 2006 Štěpán Kotrba: Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům ZDE

Partyzánská válka byla jedinou možnou strategií, kterou mohl irácký národ a celý arabský svět použít proti technokraticky uvažujícím vojákům ze zámoří. Psychologii války proti okupantům zná starší generace velmi dobře. Ani kapku vody, ani krajíc chleba Rusům. Jedno z českých rezistenčních hesel roku 1968. Jediná záchrana pro pošlapanou sebeúctu občanů, kteří se v "bratrském objetí" stali obětí. V arabském podání je vztah k jinověrcům ještě zjitřenější. Povede však k masivní islamizaci sekulárně socialistického, totalitně řízeného Iráku. O americké "demokracii" nepadne ani zmínka nejbližších dvacet let. A nebyl to náhodou parazitní cíl konzervativních militantně křesťansky orientovaných Američanů, okouzlených možnostmi strategického vítězství v rámci Huntingtonova střetu civilizací? Představa, že irácká ropa se bude obchodovat v eurech a zbytek arabského poloostrova plus Rusko se k této měnové orientaci přidá, musel americkým finančním kruhům připadat jako noční můra.

10. 11. 2003, Štěpán Kotrba: Prolhané hrdinství a okupační vojska v pasti ZDE

Americká válka má zůstat mediální virtualitou, v níž krev a smrt nemá místo, neb hrdinové neumírají. Případná kolize scénáře s realitou se dá řešit cenzurou reality. Do Bagdádu je daleko. Nevidět mrtvoly, neslyšet modlitby, neprotestovat proti válce o ropu. To je oficiální strategie kolébky demokracie, Spojených států amerických a jejího prezidenta.

9. 9. 2003, Štěpán Kotrba, Bude irácká ropa za eura nebo za dolary? ZDE

Dovoluji si konstatovat, že autoritativně socialistický, ale sekulární režim v Iráku vystřídal přesně podle prognóz Britských listů z března 2003 fundamentalisticky islamistický režim, který od té doby přes americkou snahu o "bleskovou kampaň" vede proti USA úspěšnou partyzánskou a guerillovou válku už tři roky. I přes "svobodné" volby. Amerika našla svůj druhý Vietnam - soudě alespoň podle počtu mrtvých amerických vojáků a civilistů, zničené techniky, poklesu dolaru i astronomického vzestupu dluhů americké ekonomiky. Dolary nejde tisknout donekonečna. 6. 1. 2005 mluvil šéf irácké špionáže o 200 000 bojovnících odporu. Odboj proti okupantům od té doby neustal, ale zesílil. Už dva roky je velmi racionálně organizován. Krize amerického globálního vůdcovství začala. Možná je to potřeba čas od času zopakovat...

24. 02. 2006 Štěpán Kotrba: Analytikova slova vždy prověřuje čas... ZDE

Američtí okupanti nemají situaci v Iráku pod kontrolou. Zemí se šíří násilí. . Už v roce 2004 američtí experti odhadovali, že válka v Iráku bude dlouhá, obtížná a bude znamenat smrt mnoha amerických vojáků.

21. 07. 2006 Štěpán Kotrba: Irácký Vietnam ZDE

Britské listy už od roku 2003 upozorňovaly, že "boj proti terorismu, stejně jako boj proti globalizaci je asymetrickou válkou, kterou nelze vyhrát. Je bojem proti větrným mlýnům, umně postaveným do cesty pokroku. Dva se perou a třetí se směje. A čeká. Pokud budeme hlupáci, čeká nás konzervativní vláda silné ruky. Bude to ale naše vláda. Guláš z Prahy. Výše uvedený citát je z října 2005 z projevu na Revolt fóru 2005 pod názvem Hledání alternativy. Alternativy se česká , ani evropská levice ani nepokoušela hledat. Ve jménu podílu na moci uvízla v pasti neoliberálního diskursu, ve jménu vítězství militantní arogance, ve jménu boje proti "terorismu" válcujícího "demokracii". Jestli euroamerická civilizace nad těmito dvěma stepními a pouštními státy za osm let ještě nezvítězila, už nezvítězí. Nikdy. Čím déle zůstane svět námezdních žoldáků ve válce, tím větší ztráty bude mít. Mezitím proběhly v Praze dvoje volby a prognózy se začínají naplňovat. Balkán, Afghánistán a Irák byly záminkami ke změnám režimu v USA i v Evropě. Uvědomíme si to alespoň teď?

24. 10. 2005 Štěpán Kotrba: Když dva se perou, třetí se směje ZDE

07. 11. 2008 Daniel Veselý: Obamovým zvolením se svět nezmění k lepšímu ZDE

USA a válka v Iráku TÉMA BL

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 27.7. 2010