Afghánistán: Podfinancovaná válka, místní "spojenci" spolupracující s Talibanem, Taliban má daleko lepší vojenskou techniku, než americká armáda předstírá

27. 7. 2010 / Jan Čulík

Americký deník New York Times, stejně jako Guardian a Der Spiegel prozkoumávali sami podrobně dokumenty, které jim před měsícem poskytly Wikileaks tím, že je umístí na internet v neděli 25.7. New York Times ve svém pondělním redakčním komentáři hovoří o podfinancované válce v Afghánistánu, poté, co George W. Bush a jeho neokonzervativní spojenci svévolně zahájili paralelní válku proti Iráku, která s bojem proti al Kajdě neměla nic společného. Archív dokumentů je podle NYT "živou připomínkou, že afghánský konflikt až donedávna byl druhořadou válkou, kdy peníze, vojáci a pozornost byly v nejvyšší míře poskytovány Iráku, zatímco vojáci v Afghánistánu bědovali, že Afgánci, jimž se snaží poskytnout výcvik, nedostávají plat." Podle úterního zpravodajství vyvolalo zveřejnění dokumentace podstatnou konsternaci v americkém Kongresu a Obamova vláda bude mít potíže poslance přesvědčit, že její válečná strategie pro Afghánistán je nosná.

New York Times zveřejnil v papírovém vydání děsivou historii malé americké vojenské pevnosti, jedné z mnoha v afghánských horách, kterou povstalci zcela izolovali a pak v říjnu 2007 útokem v podstatě zlikvidovali - v emailových depeších americké osazenstvo pevnůstky zoufale žádá o leteckou podporu, která přišla téměř pozdě. Velká část americké posádky byla usmrcena a všechny budovy v pevnosti, kromě jediné, byly podpáleny. Američané se pak z pevnůstek mimo města stáhli.

Taliban podle New York Times praktikuje velmi sofistikované metody, přesně zacílené metody při přesvědčování místního obyvatelstva, aby nespolupracovalo s Američany, a to směsicí úplatků, hrozeb (dostaneš 100 000 dolarů, když přestaneš spolupracovat s Američany, my víme, kde bydlí tvoje rodina, sdělil Taliban jednomu afghánskému vojenskému veliteli), sentimentálních apelů na nacionalismus a náboženskou loajalitu.

NYT také poukazuje na to, že Taliban má a měl k dispozici vysoce sofistikované teplo vyhledávající rakety, s nimiž sestřelil nejméně jednu americkou vojenskou helikoptéru. Americké velení se snažilo předstírat, že vrtulník byl sestřelen samopaly. Citace z tajné vojenské dokumentace zaznamenávají brutalitu místních spolupracovníků americké armády (jeden afgánský velitel například nařídí svému pobočníkovi, aby zastřelil afghánského civilistu, který se odmítá podílet na domovní prohlídce. Pobočník to odmítne, a tak velitel na místě zastřelí pobočníka) i obrovskou korupci afghánských velitelů: ti si například najednou rozhodli, že na kontrolních stanovištích budou svévolně vybírat od každého nákladního vozu mýtné několika tisíc dolarů, aby "měli na pohonné hmoty".

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 27.7. 2010