Malý jarda Pavel Drobil to ví líp

27. 7. 2010 / Jan Čulík

< Rozmístění větrných farem ve Skotsku

Karel Dolejší píše o stalinistických opatřeních aktivisty ODS Pavla Drobila, který se bohužel dostal až do funkce ministra (kupodivu pro životní prostředí) a nakazuje zaměstnancům ministerstva, jak se mají oblékat. Dolejší má pravdu, že Drobilovo nové opatření přípomíná politiku íránského prezidenta Ahmadinežáda a všichni čekáme, až si nechá dovézt z Íránu pro zaměstnance ministerstva životního prostředí ty modré burky.

Svým úzkoprsým, byrokratickým a netolerantním opatřením Pavel pouze znepříjemňuje život zaměstnancům svého ministerstva; daleko závažnější je však jeho "ekologická" politika. V světovém kontextu je pozoruhodně omezená.

Všude po Evropě i jinde se nyní radikálním způsobem investuje do obnovitelných zdrojů elektrické energie, do větrných farem a solárních panelů. Na obrázku vlevo vidíte, kde se všude ve Skotsku dnes staví, nebo už jsou, větrné farmy. Na obrázku vpravo vidíte, jak to vypadá - skoro všude ve Skotsku - ve skutečnosti. Větrné farmy se nestavějí mimochodem jen na pevnině, ale obrovské i v mořích, nedaleko evropských břehů.

Skotsko >

Jsem v současnosti na mezinárodní konferenci ve Stockholmu. Když přilétalo letadlo na stockholmské letiště, viděl jsem z něho větrné farmy v mořských zálivech nedaleko švédského pobřeží. Totéž uvidíte, když letadlem cestujete přes holandský Amsterdam.

< Německo

Ti z vás, kdo občas zavítají za hranice ČR do Rakouska či do Německa, vědí, že v důsledku moudré politiky tamějších vlád nejsou v těchto zemích pouze větrné farmy, ale skoro každý soukromý dům má tam na střeše obrovskou sadu solárních panelů na výrobu elektrické energie. Okamžitě po přejezdu do České republiky to skončí a cestující pozná, že přijel do východňárského Balíkova.

A už tak zoufalou balíkovskou "ekologickou politiku" ČR nyní Pavel na ministerstvu životního prostředí ještě prohloubí. Pavel se zamyslel, úporně, a rozhodl, že ""sluneční elektrárny už nepodpoříme".

No tak celá Evropa buduje sluneční elektrárny a větrné farmy. Malý jarda Pavel Drobil však "sluneční elektrárny nepodpoří". On to přece musí vědět líp, jak je to správné. Češi ještě světu ukáží! S malým jardou Pavlem Drobilem přece v čele!

Ať žije výjimečná inteligence nového ministra!

Německo >

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 28.7. 2010