Neumannová radí armádě

28. 7. 2010 / Petr Jánský

Pro veřejnost je novinkou, že Kateřina Neumannová je zaměstnaná na ministerstvu obrany. Člověk by očekával, že vynikající běžkyně na lyžích bude po ukončení kariéry pečovat ve vrcholovém středisku o dorost a předávat mu zkušenosti. Není tomu tak. Aniž by kdy oblékla uniformu a aniž by na ministerstvo pravidelně docházela, je tam vedena na výplatních listech a pobírá peníze za funkci Poradce pro armádní sport.

Za hluboké totality, kdy se sport provozoval pouze amatérsky, armáda obešla zákon a špičkové sportovce brala do tzv. Dukly. To byl vojenský sportovní klub, kde se sportovci tvářili jako vojáci, ale s vojnou měli málo společného. Tvrdě trénovali, jezdili po světě a závodili. V podstatě to byli profesionálové placení z armádních peněz. Nejslavnějším reprezentantem byl Emil Zátopek, ve slavnostní uniformě v hodnosti štábního kapitána.

Dnes, 20 let po revoluci a 5 let po profesionalizaci armády, bychom očekávali, že armáda přestane sportovat a začne dělat to, k čemu je určená. Chyba. Náměstek Kopřiva vytvořil novou Duklu, Duklu pro zasloužilé sportovce. Bylo by to úsměvné, kdyby to nestálo velké peníze. Od dob náměstka Kalouska létají peníze z armádních oken. Naše peníze, vážení občané České republiky. Na dluhy Kateřiny Neumannové z MS v Liberci teď přispíváme všichni. Kdy už se ta sportovní hvězda zastydí a začne radit sobě, aby dělala to, co umí?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 28.7. 2010