Večerní Stockholm

28. 7. 2010 / Jan Čulík

Pár záběrů z včerejšího večerního Stockholmu, pořízených telefonem. Všimněte si (na třetí fotce), že všude jsou cyklotrasy.

Mezinárodní konference slavistických studií ICCEES 2010 se především zabývá Ruskem a hlavně sociálněvědnými tématy. Zatím jsem neslyšel nic zvlášť objevného. Témat, týkajících se středovýchodní Evropy, je tu naprosté minimum, stejně jako minimum účastníků z ČR. Je alarmující, jak naprosto mimo mezinárodní veřejný diskurs je střední Evropa i na globálních konferencích, údajně se věnujících i tomuto regionu.

Se zájmem jsem v úterý zašel na panel o ruské energetické politice, ale kromě konstatování, že Rusko nemá žádnou jednotnou energetickou politiku, že v této věci spolu soupeří obrovské množství faktorů a agentur, nezaznělo nic podstatnějšího. Večerní diskuse s "vítězi z r. 1989", kterou moderoval někdejší reportér deníku Financial Times ve východní Evropě John Lloyd se nepovznesla nad konstatování banalit a lidé houfně odcházeli. Zdá se, že obdobná loňská listopadová mezinárodní konference slavistů v Bostonu byla podstatně zajímavější.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 28.7. 2010