Írán chce popravit osmnáctiletého mladíka na základě falešného obvinění z homosexuality

9. 8. 2010

Osmnáctiletý mladík má být v Íránu bezodkladně popraven na základě falešného obvinění z homosexuality, i když nemá obhájce. Ebrahim Hamidi, který není homosexuálem, byl za údajnou homosexualitu odsouzen k smrti na základě rozhodnutí soudce, v důsledku právní kličky, která soudcům Íránu umožňuje vynést subjektivní verdikt "Vinen", i když nejsou k dispozici důkazy.

Hamidiho zastupoval právník pro lidská práva Mohammad Mostafaei, který byl mezitím donucen uprchnout z Íránu za to, že upozornil mezinárodní společenství na případ své klientky Sakineh Mohammadi Ashtiani, třiačtyřicetileté íránské matky dvou dětí, která byla odsouzena k smrti ukamenováním za cizoložství.

Britský aktivista za práva homosexuálů Peter Tatchell požádal písemně britského ministra zahraničí Williama Hagua, aby bezodkladně kontaktoval nejvyššího soudce v Íránu a požadoval zastavení popravy.

Osoba, odsouzená v Íránu za homosexualitu, může být bičována, pověšena či ukamenována. Hamid se k homosexualitě přiznal po třídenní vazbě, údajně na základě mučení. Přestože svědci, kteří proti Hamidimu svědčili, nyní přiznali, že lhali, má být Hamid stejně popraven.

Právníku Mohammadu Mostafaeiovi se během jeho kariéry podařilo zachránit před trestem smrti nejméně padesát osob, většinou mladistvých. Nedávný klient Ali Mahin-Torabi, 21 byl propuštěn letos v červenci, poté, co se Mostafaeiovi podařilo dosáhnout zrušení jeho trestu smrti.

Když Mostafaei nyní uprchl z Íránu do Turecka, byl okamžitě v Turecku zatčen za ilegální přechod hranice; propuštěn byl, protože se za něho zasadila Evropská unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 9.8. 2010