Očišťovatelé

27. 8. 2010 / Vojtěch Žítek

Když poslouchám plány pražského přesunu lidí k malešické spalovně, napadlo mě že bych přinesl pohled na stejnou záležitost odjinud.

Linecký establishment se také rozhodl jít cestou totální sterilizace veřejného prostoru, a prosadil od 1. září tzv. Městskou stráž (Stadtwache). Po rok dlouhé hysterické masáži v místních tabloidech Bezirks Rundschau a Tips, navozující pocit vzestupu zločinů, se budou z ulic například vyhánět "ilegální pouliční muzikanti a žebráci". Tento projekt je dílem lidovců (ÖVP) a svobodných (FPÖ), kteří jej prosadili proti zeleným (Grüne), sociálním demokratům (SPÖ), a občanské iniciativě "Linec nepotřebuje žádnou městskou stráž".

Petici pro projednání věci na městské radě podepsalo méně než nutných 3 000 z 189 000 obyvatel. Lidovci oslavují příchod časů Pořádku, Ticha, a Čistoty, a označují stranu zelených a sociální demokraty za bezpečnostní riziko(!) pro Linec, jelikož nechtějí podpořit další bezpečnostní kšeft, zavedení sledovacího systému do vozů MHD.

Linec je město s obrovským počtem policistů, v přepočtu na obyvatele údajně 3. největší v Evropě. Mají navíc výjimku ze zákona, a můžou tak kohokoliv ve veřejném prostoru zastavit, a provést dotyčnému osobní prohlídku. Můj universitní spolužák rád chodí bos. Když jednou takto šel po hlavní nákupní třídě a nic nenakupoval, zastavila ho hlídka s tím, že vypadá podezřele, ať ukáže vše co s sebou má. Naposledy prohledali mého udiveného spolubydlícího pocházejícího z Manchesteru.

Seděl s kamarádem v parku u Dunaje, a poklidně spolu na trávě hráli šachy. Opět velmi podezřelé, protože do tohoto parku se chodí mládež v rytmu křapajících mobilních telefonů většinou jen opíjet.

Policie navíc nemá na starosti pokutování za parkování, to provozuje armáda uniformovaných žen pod vlajkou Group 4. V každém městském bloku se táhne jedna taková osoba s přísně prázdným obličejem.

Svobodní se prodávají svými děsivě xenofobními, homofobními a maloměšťáckými postoji, které se u nás dají srovnávat snad jen s s výroky pana ministerského poradce Jocha a kroky pana radního Janečka. V Rakousku je ale stále možné si z nich dělat beztrestně legraci, viz výborné karikatury např. deníku der Standard. TAKTO paroduje kandidátku svobodných na prezidenta Barbaru Rosenkranz - "Jsem žena středu."

Předminulý týden přišli svobodní s další neuvěřitelně xenofobní kampaní jménem "Vídeňská krev", a stali se na delší dobu vděčným cílem odvážných karikatur. Rád bych podobné viděl v českém tisku.

Osobně očekávám v bývalém C. a K. znovuzavedení zákazu potulky, jako je tomu v některých místech Francie, Spojeného království, a jinde, rozšíření osobní prohlídky o tělesné dutiny, a v poslední fázi namátkovou kontrolu DNA na cizí geny. Svobodní a ODS by se divili co všechno jim plave v krvi.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.8. 2010