Tony Blair na Bushovo přání bránil Gordonu Brownovi, aby se stal britským premiérem

29. 8. 2010

Tony Blair se snažil donekonečna prodlužovat své setrvání ve funkci britského premiéra, poté, co byl varován, že americká vláda George Bushe má "vážné pochybnosti" o tom, zda je Gordon Brown "vhodný" na to, aby se stal britským premiérem, píše konzervativní týdeník Sunday Telegraph.

Blairovi bylo sděleno, že George Bush a jeho spolupracovníci by měli "velký problém", pokud by museli spolupracovat s Gordonem Brownem.

Vysocí činitelé Bushovy vlády si Blairovi na Gordona Browna stěžovali, po schůzce mezi Brownem a Condoleezou Ricovou, Bushovou ministryní zahraničí. Během schůzky totiž Gordon Brown ostře kritizoval Ricovou za postoj Ameriky vůči zahraniční pomoci rozvojovým zemím a vůči Africe.

Po nepříjemném setkání s Gordonem Brownem si na Browna Condoleezza Ricová stěžoval Bushovi a s těmito stížnostmi byl pak seznámen i Tony Blair.

Blair se snažil zůstat v Downing Street aspoň do roku 2008, kdy byly v americké prezidentské volby, ale tento plán se mu nepodařilo realizovat v důsledku "puče", který provedli v Británii stoupenci Gordona Browna. Brown se stal britským premiérem v červnu 2007 a začal realizovat daleko nezávislejší zahraniční politiku než Blair.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.8. 2010