Bývalý britský ministr zahraničí: Británie jednala proti americkému mučení příliš pozdě

29. 8. 2010

Spojené státy dělaly "špatné věci" osobám, podezřelým z terorismu po 11. září a Británii to trvalo příliš dlouho, než si to uvědomila, sdělil listu Independent on Sunday bývalý labouristický ministr zahraničí David Miliband, který se uchází o funkci nového šéfa Labouristické strany.

"Skutečností je, že Američané dělali po roce 2002 špatné věci a nikomu to neřekli," řekl Miliband a zdůraznil, že je ochoten prosazovat jen "etickou zahraniční politiku". Dodal: "Informace jsme dali dohromady pomalu a když bylo jasné, [co Američané dělají], britská vláda jednala."

Měla si britská vláda uvědomit rychleji, co se děje? "Ano," řekl Miliband. Je pravda, že britské výzvědné služby fungují bez právního dohledu či bez dohledu ministrů? Je pravda, že vážná obvinění se zametají pod koberec? "Ne," odpověděl Miliband. "Končí tím, že se zahajuje policejní vyšetřování, což je sílou našeho systému."

O funkci nového šéfa britské Labouristické strany se uchází i Milibandův bratr Ed, který Davida obviňuje, že v době, kdy byl britským ministrem zahraničí, se britská zahraniční politika odchýlila od základních labouristických hodnot.

Avšak David Miliband, který se stal ministrem zahraničí r. 2007, tvrdí, že vždycky vyvažoval "bezpečnost země s jejími hodnotami".

David Miliband zdůrazňuje, že vždycky požadoval od svých podřízených, včetně tajných služeb, kompletní informace, a že je "jeho svědomí čisté" ohledně amerického mučení podezřívaných osob. Britská vláda u soudu prohrála, když se snažila zabránit zveřejnění zpráv americké výzvědné služby týkajících se zacházení s Binyamem Mohamedem Američany v Pákistánu v dubnu 2002. Američané tam Mohameda nechali mučit.

Britští liberální demokraté plánují na svém výročním konkresu příští měsíc Davida Milibanda skandalizovat v debatě, kdy budou tvrdit, že labouristická vláda "podpořila" porušování lidských práv, které páchala Bushova vláda, "včetně násilných zmizemí, převážení vězňů do dalších zemí a mučení". Konzervativní premiér David Cameron oznámil, že se bude konat soudní vyšetřování role Británie na mučení vězňů a na posílání vězňů do třetích zemí, což David Miliband odmítal udělat.

Miliband dodává: "Nejobtížnější rozhodnutí, které musíte dělat ve vládě, je odmítnout určitou akci, protože by znamenala porušení lidských práv v zahraničí, a při tom víte, že odmítnutím takové akce promarňujete šanci zlepšit bezpečnost lidí v této zemi. Je to velmi obtížné rozhodnutí. Nikdy ale nesmíte přijmout mučení. Nikdy. Za žádných okolností. Protože to je nesprávné."

Philippe Sands, profesor mezinárodního práva na University College v Londýně, obvinil Davida Milibanda, že "skrývá hlavu v písku". Profesor Sand se vyjádřil, že ho "zejména zajímá informace od Davida Milibanda, že výzvědné služby jednají pod dohledem vlády."

"Miliband u soudu argumentoval nešťastně a soudci jeho argumenty vždycky odmítli. Není schopen rozumného úsudku. Miliand mohl udělat to, co udělali pánové Cameron a Clegg a oznámit řádné vyšetřování, aby se zjistila pravda. V tom selhal a pořád ještě to nechápe. Stejně jako v případě války v Iráku skrývá svou hlavu v písku."

Kate Allen, britská ředitelka Amnesty International, zdůraznila: "Je dobře, že David Miliband odsoudil porušování lidských práv. Avšak existují přesvědčivé důkazy, že se Británie na porušování lidských práv v zahraničí podílela. Nadcházející vyšetřování musí mít pravomoci zjistit pravdu."

Podrobnosti v angličtině

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.8. 2010