Hrozba propouštění na katedře cizích jazyků, Swansea University

30. 8. 2010

Vážený kolego, vážená kolegyně,

píšu vám v naléhavé záležitosti. Všech 22 členů akademického sboru na katedře cizích jazyků na Swansea University obdrželo 6. srpna dopis, jímž jsme byli informováni, že naše místa jsou nyní "ohrožena" a že musíme o své místo znovu zažádat, avšak nově bude jmenován jen omezený počet osob. Jsme přesvědčeni, že to vážně ohrožuje infrastrukturu pro studium cizích jazyků ve Swansea a žádáme vás o vaši podporu proti tomuto rozhodnutí.

Management specifikoval jen 10 nových akademických míst. Mají být rozdělena takto:

  • 4 pro francouzštinu (sníženo z 6)
  • 3,5 pro němčinu (sníženo ze 7)
  • 2,5 pro španělštinu (sníženo z 5 míst na plný a 2 míst na částečný úvazek)

Nových 10 míst zahrne také dvě místa pro učitele velštiny, což znamená, že dosavadních 22 univerzitních učitelů se bude ucházet o 8 míst. Hlavním důvodem pro tuto restrukturalizaci, jak nám bylo řečeno, je "ušetřit peníze".

Katedra cizích jazyků ve Swansea je čelným terciárním poskytovatelem jazykové kvalifikace ve Walesu a má vynikající pověst v oblasti výuky i výzkumu. V celostátním hodnocení výzkumu r. 2008 se Swansea umístilo jako nejlepší ve Walesu.

Během minulého roku jsme přišli z finančních důvodů o učitele, kteří vyučovali ruštinu, portugalštinu a katalánštinu, a také jsme přišli o rakouského jazykového lektora. Současné plány na restrukturalizaci znamenají devastaci této katedry, která nebude moci řádně plnit své funkce. Vážně to poškodí možnost získat ve Walesu univerzitní kvalifikaci v oboru cizích jazyků. Zvlášť jsme znepokojeni, že zřejmě nebudeme mít učitele na to, abychom pokračovali ve výuce italštiny. Absolutně odmítáme plány na násilné propouštění.

Pokud sdílíte naše znepokojení, prosím, napište protestní dopis (kopii pošlete na adresu mlswansea@yahoo.co.uk


Professor Richard Davies
Vice-Chancellor
Swansea University
Singleton Park
Swansea
SA2 8PP
E-mail: vc@swansea.ac.uk

Raymond Ciborowski
Registrar and Head of Administration
Swansea University
Singleton Park
Swansea
SA2 8PP
E-mail: raymond.ciborowski@swansea.ac.uk

Doufáme, že můžeme počítat s vaší podporou.

Dr Brigid Haines

Head of Modern Languages, Swansea University

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 30.8. 2010