Marné hledání talentů v české televizi

30. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Končí prázdniny a okurková sezóna novinářů. Poznamenaná nebývalou úrodou televizní česko-slovenské vzájemnosti à la 21. století. Prima uvádí show pojmenovanou "Česko Slovensko má talent". Ve společném projektu televize Prima a slovenské TV JOJ půjde o "hledání talentů", začátek ve 20 hodin. Show na Nově se jmenuje "Talentmania". Po velmi úspěšné Česko Slovenské SuperStar tu máme další mezinárodní projekt. Autoři nám slibují "velkou show plnou talentovaných umělců z obou republik, kteří se do soutěže přihlásili, aby ukázali, jaký talent v nich dříme". Cituji z nejprodávanějších českých novin, pojmenovaných podle přírodního živlu z první věty slovenské národní hymny. Začátek je v 8 hodin večer. Obě show se konají v den 66. výročí vypuknutí Slovenského národního povstání.

Zdá se, že v obou zemích má zelenou velmi potřebné hledání talentů. Těch, jak bohužel víme, není nikdy dost. Konstatuji po prohlédnutí programů jak českých veřejnoprávních, tak soukromých televizních kanálů. Už druhý den mám možnost přepnout na STV1 či STV2 aj., kde uvádějí dnes už historické filmy o SNP. Na STV2 dávají odpoledne hned tři filmy věnované SNP: "Život na úteku", s Milanem Kňažkem, Ivanem Mistríkem, ale i Janem Třískou. Pak "Choď a nelúč sa" se Štefanem Kvietikem, opět Milanem Kňažkem, také s Jiřím Krampolem. A ještě třetí - "V tieni vlkov" s Michalem Dočolomanským, Josefem Somrem aj. Ve 20 hodin pak začíná hlavní program věnovaný výročí SNP.

Ať dělám co dělám, v české televizi během víkendu nenašlo SNP žádnou odezvu. Zřejmě si stačíme s hledáním "talentů". Kde podle mého soudu talenty určitě schází, to jsou česká média. Třeba jen proto, že i akční vládní program reflektuje důležitost vzdělávání, význam učitele, školy. Historie jsme se, např. v případě úmrtí Milana Paumera, mohli na obrazovkách dosytosti nabažit, a co jiného by více pomohlo českému učiteli dějepisu, než možnost diskutovat se svými žáky o události, která měla nadnárodní význam, se znalostí některých reálií, které přece jen poskytuje historický film o událostech druhé světové války. České redakce nevyužily možnost pozvat si, po promítnutí třeba i výše uvedených filmů, k diskuznímu stolu velmi zdatného komentátora, bývalého herce, ministra, politika Milana Kňažka, který by určitě zasvěceně okomentoval nejen SNP.

Ne že by naše veřejnoprávní televize přehlédla toto výročí a kalendář. Vždyť dvojka uvedla v neděli večer "Devadesátej ro(c)k a pop",a poté Franka Zappu v Praze z roku 1990. Takže náš český učitel a česká učitelka přece jen najdou společné téma v první poprázdninové hodině dějepisu, pokud ovšem souhlasí s mým názorem, že více než cokoli jiného ovlivnila vývoj za železnou oponou skupina Beatles.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 30.8. 2010