Jak Gorbačov obětoval britské horníky

30. 8. 2010

Premiérka Margaret Thatcherová vyvinula tlak na Michaila Gorbačova a tak se jí úspěšně podařilo zabránit tomu, aby Sovětský svaz poslal stávkujícím britským horníkům pomoc ve výši milionu dolarů. Zjistil to deník Guardian, po pětiletém úsilí o zveřejnění relavantních britských vládních dokumentů.

V říjnu 1984, půl roku po začátku britské stávky horníků, byl britský Národní svaz horníků v zoufalé situaci: nemohl stávkující, kteří nedostávali plat, dál financovat, protože britské soudy rozhodly, aby byly Národnímu svazu horníku zmrazeny účty.

Šéf Národního svazu horníků Arthur Scargill se pokusil získat pomoc ze Sovětského svazu, a sovětší horníci "vybrali" celkem více než jeden milion dolarů. Vzhledem k tomu, že britské konto Národního svazu horníků bylo zmrazeno, Sovětský svaz se peníze pokusil poslat do Švýcarska, na tamější konto Svazu horníků. Ale ukázalo se, že i to je zmrazeno a peníze se vrátily.

Margaret Thatcherová a její úřad pak vyvinul obrovský nátlak na Gorbačova, aby peníze Sovětský svaz neposílal. Gorbačov sice při schůzce se Thatcherovou předstíral, že o ničem neví (ve skutečnosti měsíc předtím podepsal příkaz, aby byly peníze britským horníkům ze Sovětského svazu převedeny), ale Thatcherová docílila toho, že poslání peněz zrušil.

Gorbačov tou dobou reformoval Sovětský svaz a Thatcherovou potřeboval jako svého spojence. Nemohl riskovat, že si jí rozhněvá, a tak poslal britské horníky k vodě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 30.8. 2010