Proti korupci lze bojovat jedině provokacemi

30. 8. 2010 / Jan Čulík

< Londýnského zprostředkovatele korupce nafilmovali skrytou kamerou novináři z bulvárního listu News of the World, tady zrovna přebírá peníze. Proč totéž nedělají čeští novináři?

Britský bulvární list News of the World nabídl údajné prostředníku pákistánského kriketového týmu, který hrál v Londýně proti Anglii - a Anglie vyhrála, částku 150 000 liber (4,5 milionů Kč), pokud během zápasu neuskuteční určité kroky. Účelem bylo mít jistotu, že zápas bude mít takový výsledek, aby se na něj daly vsadit velké finanční částky. Prostředník peníze přijal a - pákistánský tým hrál přesně tak, jak si reportéři z News of the World předplatili. Vyjednávání a celou transakci novináři natočili skrytou kamerou - a z celé věci vznikl obrovský skandál, který nyní vyšetřuje britská policie. Zkonfiskovala hlavním třem pákistánským hráčům mobilní telefony a alarmovala prokuraturu.

Kriket je v Anglii nesmírně populárním sportem a symbolem férovosti a slušnosti. To, že se novinářům podařilo odhalit korupci, je obrovský skandál. Až natolik, že na pákistánský kriketový tým reagují zlobně v londýnských ulicích Britové i Pákistánci. Jak se jeden Pákistánec vyjádřil v britské televizi: "Máme celou zemi v povodních pod vodou, naprostá katastrofa, mysleli jsme, že nám zbývá alespoň kriket, a teď tohle."

News of the World nejsou nejserioznější noviny. Avšak je nutno říci - klobouk dolů. Podařil se jim významný novinářský počin. A pro české novináře z toho plyne jediné poučení - proti korupci se nedá bojovat jinak než takovoto provokací a skrytou kamerou. Proč to čeští novináři (většinou) nedělají? Kdy uvidíme ve stejné situaci skrytou kamerou natočeného nějakého ministra české vlády? Že bychom české politiky neviděli v této situaci proto, že úplatky prostě neberou?

Podrobnosti v angličtině ZDE

Videozáznam podvodu, pořízený skrytou kamerou, je ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 30.8. 2010