Putin: Demonstranti bez povolení dostanou "ránu do kebule"

30. 8. 2010

Vladimir Putin hněvivě odmítl protesty opozice v Rusku jako "provokace" a dodal, že ti, kdo se budou účastnit nepovolených pouličních demonstrací, můžou čekat, že dostanou "ránu do kebule". Putin odmítl ruskou opozici jako skupinu nespokojenců, usilujících o publicitu a dodal, v rozhovoru s listem Kommersant, že si vinu mohou přičíst jen sami sobě, pokud se stanou během nepovolených demonstrací obětí policejní brutality.

Zítra v Rusku a v řadě měst v zahraničí (v Londýně, v New Yorku, v Helsinkách, v Berlíně a v Tel Avivu) se mají konat demonstrace za svobodu shromažďování v Rusku.

Po dobu posledních osmi měsíců pořádala v Moskě a v Petrohradě malá, ale hlučná opozice vždy 31. dne v měsíci demonstrace za svobodu projevu. V Moskvě se shromáždění konala na Triumfálním náměstí a policie je vždy násilně rozehnala. Iniciativa se nazývá "Strategie-31" podle odstavce 31 ruské ústavy, která zaručuje svobodu shromažďování.

Putin zdůraznil, že Rusové musejí mít pro demonstrace povolení. "Máte ho? Pokud ano, tak si demonstrujte. Pokud ne, tak na demonstraci nemáte právo. Jděte na demonstraci bez povolení a dostanete ránu do kebule. Je to jednoduché." Dodal, že totéž se děje i demonstrantům v Londýně, když demonstrují bez povolení.

Komunální úřad v Moskvě povolení pro opoziční shromáždění odmítá vydávat a minulý týden uzavřel Triumfální náměstí plotem. Na otázku listu Kommersant, proč se vláda tolik snaží demonstrace potlačit za každou cenu, řekl Putin: "Věřte mi, já o tom nic nevím. To není moje věc."

Putin v rozhovoru také zpochybnil údajné zlepšení rusko-amerických vztahů. Pochválil amerického prezidenta Baracka Obamu jako "upřímného", ale dodal, že Američané dál vyzbrojují Gruzii - po rusko-gruzínské válce ze srpna 2008 nejneoblíbenějšího souseda Ruska - a dosud se nevzdali plánu vybudovat v Evropě systém protiraketové obrany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 30.8. 2010