Policejní stát

31. 8. 2010 / Petr Jánský

O míře svobody občanů vypovídají zdánlivé maličkosti. Zkuste třeba nevhodit do parkovacího automatu 5.-Kč. Městská policie, která má na stanovišti kameru, vám do 5 minut nasadí botičku. Zdá se vám 300.- za sundání moc? Ve správním řízení zaplatíte 2600.- Kč. Jo, "mít tak v rukou justici a malou policejní stanici," jak zpívá Pavel Dobeš.

An English version of this article is in CLICK HERE

Jste šikovný a jdete s kůží na trh? Jedno z nejstarších práv, které umožňovalo prodej zboží, má dnes bizarní podobu. Nemůžete prodávat, kde chodí lidé. Pěkně počkáte, až budou trhy, a na místě vyhrazeném si smíte postavit stánek. Za prodejní místo zaplatíte dřív, než korunu utržíte, a když bude pršet, domů můžete jít s prodělkem.

Chcete si na veřejnosti zapívat nebo zahrát? Ani náhodou. V řadě měst je hudební produkce kvalifikovaná jako žebrání a vyhláškou zakázána. Navíc hrozí pokuta od OSA za porušení autorských práv. Rovná se to prakticky zákazu zpěvu. Pamatujete tu smutnou zemi Půlnoční království z Pyšné princezny ?

Na světě je též země krále Miroslava. Zpívání dovoleno, parkování zdarma, pouliční prodej po celý rok a navíc busker festival. Že nevíte, co to je? Už to je dobrý důvod k tomu, abyste se porozhlédli po světě. Život je krátký a ČR bude dlouho trvat, než ji civilizace osvítí.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 31.8. 2010