Může být svět poháněn solární a větrnou energií?

31. 8. 2010

Pokračující výzkum a rozvoj alternativních zdrojů energie brzy povede k tomu, že se solární a větrná energie - spolu s úsporami - stanou hlavním motorem nové civilizační éry, je přesvědčen Walter Kohn, laureát Nobelovy ceny za chemii v roce 1998.

Kohn na speciálním sympoziu Americké chemické společnosti prohlásil, že produkce ropy a zemního plynu, které v současnosti zabezpečují kolem 60% spotřebovávané energie, vyvrcholí během 10-30 let a poté začnou prudce klesat. "Tyto trendy vytvořily dvě bezprecedentní globální výzvy," řekl Kohn. "Jednou je hrozící globální nedostatek přijatelné energie. Druhou představuje nepřijatelná, bezprostřední hrozba globálního oteplování a jeho důsledků."

Kohn poznamenal, že výzvy vyžadují různé odpovědi, z nichž tou nejzřejmější je pokračující rozvoj alternativní bezuhlíkové energie. Množství vyrobené solární energie za posledních deset let vzrostlo 90x a množství větrné energie 10x. Podle Kohna budou tyto zdroje v budoucnosti dominantní.

Vedle toho však Kohn zdůraznil i nutnost snížit ve vyspělých zemích spotřebu energie na osobu. Jako příklad použil USA, kde je spotřeba benzínu v současnosti na pětinásobku globálního průměru.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 31.8. 2010