V Rusku rostou ceny, hrozí dvouciferná inflace

7. 9. 2010

Rusko zasáhla vlna zvyšování cen. V pondělí prokurátoři z okolí Moskvy odeslali varovné dopisy řadě obchodů a upozornili na nepřijatelné zdražování zboží. Ministerstvo ekonomického rozvoje (MER) a Centrální banka (CB) zvýšily odhad úroveň inflace na konci roku z 6 na 8%. Nicméně nezávislí ekonomové prognózují ještě větší růst cen a předpokládají, že inflace může případně dosáhnout až dvojciferné hodnoty.

Neočekávaný zlom dvouletého trendu stabilizace cen vysvětlují ekonomové nepředvídatelností ruské ekonomiky.

Na rozdíl od osob zastávajících veřejné funkce nezavislí ekonomové nespěchají s hledáním konkrétních osob zodpovědných za současný růst cen. Vidí několik objektivních příčin růstu inflace, ale nevidí důvody ke zrychlování jejího tempa. Na rozdíl od MER a CB se nedomnívají, že administrativní opatření mohou růst cen účinně omezit.

Hlavní konzultant společnosti FinEkspertiza Dmitrij Širjajev vidí za růstem inflace několik současně působících faktorů. Neúroda v centrálním Rusku a embargo na export obilí vyvolaly podle něj obavy na světovém trhu a ve svých důsledcích nakonec spustily růst cen veškerého zboží.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.9. 2010