Smlouva START do Senátu ještě před volbami, výsledek hlasování ale nejistý

14. 9. 2010

Náměstkyně ministryně zahraničí Rose Gottemoellerová, která se účastnila vyjednávání o americko-ruské smlouvě o strategických útočných zbraních Strategic Arms Reduction Treaty (START), vyjádřila naději, že se smlouva projedná v Senátu ještě před listopadovými doplňovacími volbami. Odmítla však komentovat možný výsledek hlasování, který závisí na Republikánské opozici.

Gottemoellerová upřesnila, že předseda zahraničního výboru senátor John Kerry předloží smlouvu k projednání ve čtvrtek. Členem Kerryho výboru je senátor Richard Lugar - jediný zástupce Republikánů, který ratifikaci smlouvy podporuje.

Ratifikace smlouvy Senátem by vyžadovala 67 hlasů. Demokraté a jejich nezávislí spojenci mají k dispozici 59 hlasů, Lugar je šedesátý.

Smlouva podepsaná prezidenty Obamou a Medveděvem v dubnu v Praze omezuje počet strategických jaderných hlavic na každé straně na 1 550 kusů, což je oproti limitu dohodnutému v roce 2002 snížení o 30%. Někteří Republikáni a také nezávislý senátor Joe Lieberman ovšem tvrdí, že USA potřebují modernizovat své jaderné síly kvůli obavám z Íránu.

Senátoři se zhruba za měsíc zapojí do předvolební kampaně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.9. 2010