Na trhu jsou opět toxické finanční deriváty - založené na půjčkách nesolventních kupců aut

16. 9. 2010

Dva roky po bankrotu společnosti Lehman Brothers Holdings Inc. se na trhy vracejí toxické finanční deriváty. Tentokrát nejsou založeny na "subprime" hypotékách majitelů nemovitostí, ale na špatných půjčkách kupců aut. Investoři se tak snaží "povzbudit" skomírající výnosy.

Jen společnost AmeriCredit Corp., která půjčuje kupcům aut společnosti General Motors Co., prodala letos cenné papíry v hodnotě 850 milionů odvozené od půjček. Deutsche Bank odhaduje, že zhruba pětina pohledávek, které jsou předmětem obchodů, je zde tvořena závazky "subprime" věřitelů. Celkem byly letos na trhu prodány deriváty založené na špatných půjčkách motoristům v hodnotě 4,4 miliardy dolarů, což je dvakrát více než vloni. Dealer Dan Castro z newyorské společnosti BTIG LLC je přesvědčen, že motivací zmíněného počínání investorů je snaha navýšit zisky.

Zvýšený prodej pochybných finančních nástrojů koreluje s klesajícími výnosy ze standardních cenných papírů a s klesajícím zájmem o americké státní dluhopisy. Jen samotná společnost Blackstone Group LP prodala v září deriváty založené na dluzích motoristů v hodnotě 400 milionů dolarů. Podle údajů, které má k dispozici agentura Bloomberg, byly během září, tj. v polovině měsíce, zatím vrženy na trh cenné papíry odvozené od dluhů v hodnotě 74 miliard dolarů. Nabídka špatných finančních "aktiv", jejichž rating podle Moody's Investors Service je pod úrovní Baa3 a podle Standard & Poor's pod BBB-, se letos zvýšila na 167,8 miliard dolarů, což oproti loňskému roku představuje zvýšení na 1,8 násobek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.9. 2010