Všichni dobří politici

22. 9. 2010 / Bohumil Kartous

Reklamní kampaň ČSSD je primitivní politické klišé postavené na potřebě "nepřítele". Kdyby tato společnost nenesla svou deprimující zkušenost z komunistické totality, která na dlouho dopředu privilegovala vše "konstitučně" privilegované, tedy elity, možná by se větší pozornost obrátila proti nim. Vždyť ekonomická krize byla vyvolána právě politickými a ekonomickými elitami. Přesto sociální demokracie, která by měla být ze své podstaty citlivá právě na jednání společenských elit, hledá nepřítele mezi bezbrannými: bezdomovci, drogově závislými, menšinami.

Zlost vůči neodpovědným a hrabivým elitám pomohla Baracku Obamovi v prezidentských volbách. "We will not rebuild our economy on the old model of bubbles and busts," ("Nebudeme rekonstruovat naši ekonomiku na starém modelu bublin a krachů,") říká první věta Obamova ekonomického programu. U nás máme "obamovskou" ODS. Petr "Péťa" Nečas, politik s vizáží slušného a nudného člověka, se sexappealem zachovalého školního zábradlí, toužícího po jistém druhu osobního úspěchu, má také svůj jasný ekonomický program: dávky jen těm, kdo si to zaslouží, nedovolíme zadlužovat stát, ani obce (doslovný přepis), garance odpovědných reforem. První heslo znamená "omezíme sociální výdaje", druhé heslo znamená k veškerému překvapení "omezíme sociální výdaje" a to třetí znamená totéž. Lokální Obama s lokální obamovskou politikou ...

Těším se i na předvolební coming out dalších politických stran. Těším se na pana Schwarzenberga, v trvalém polospánku dostatečně charismatického pro jistý typ voličů, těším se na pana Johna svádějícího ukrutný mediální boj s korupcí, těším se i na všechny ostatní.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.9. 2010