Vzpoura. Zavřeno

21. 9. 2010 / Karel Dolejší

V září 1939, po přepadení Polska, vyhlásila Francie Německu válku. Jak se asi cítil nějaký anonymní Francouz, který nikdy nevěřil, že Mnichov zachrání mír? Co si myslel o problematické rozhodnosti, jejíž zpozdilost stála zemi spojenecký systém v Evropě a jeden a půl cti? Jaké měl představy o -- odpusťte ten výraz -- morálně volní základně opožděného odporu?

Dnes, v den protestu státních zaměstnanců, mě napadaly právě tyhle odtažité myšlenky. V ten den, kdy Václav Klaus pobaveně poznamenal, že si mnozí demonstranti vzali jednoduše volno, a prezentoval to jako důkaz, že jde o falešný poplach.

Osobně mám za to, že když si státní zaměstnanci odskočí zademonstrovat, chtějí dát najevo, že nejsou oškliví občanští aktivisté, ale řádní poddaní. I autoritářské osobnosti se však někdy zdatně bouří, pokud idol padne -- takže zrovna z té dovolené bych nic zásadního nevyvozoval.

Pochybnosti vyvolává něco jiného. Volby proběhly v červnu. Programové záměry vlády byly známy několik týdnů na to. Teď je konec září -- a co se dosud stalo, kromě jediné demonstrace načasované tak, že se zákonitě stala předvolebním představením profláknuté a neschopné opozice? Nemluvím o expertních týmech odborů, ty dřou jako šrouby, ale o těch, kdo každý měsíc odvádějí odborové příspěvky: Co ti až do 21. září udělali pro svou vlastní obranu?

Odtud úvaha v úvodu; má dnešní se jí totiž až příliš podobá. Lídři odborů erárních zaměstnanců ujišťují, že shromážděním v první podzimní den nic neskončilo. Jen jestli vůbec něco začalo, co bude stát za řeč... "Někdy příště" slýcháme opravdu často, a tak se vážně obávám pravého opaku. Protestující už v brzkém odpoledni působili unaveně a někteří -- údajně -- byli dost unaveni i společensky... To nesignalizuje zrovna vysokou motivaci, i když rád bych se mýlil...

Leč obraťme list. Zítra je středa, po pondělku druhý den úřední; mezičas se nachýlil. Po demonstraci ceduli "Vzpoura, zavřeno!" kulisák někam uklidil a představení pokračuje podle předem připraveného scénáře.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.9. 2010