Ministr Dobeš ohrožuje miliardy pro českou vědu a školství. Možná nevratně

22. 9. 2010

tisková zpráva Ondřeje Lišky

Praha, 22.9.2010

Kroky ministra Dobeše v oblasti čerpání evropských fondů mohou znamenat nenávratné škody. Operační program Výzkum a vývoj pro inovace má české vědě přinést až 60 miliard korun a české ekonomice vyšší konkurenceschopnost. Namísto personálního posílení ministerstva, které Evropská komise doporučila, aby bylo možné vůbec prostředky dostatečně čerpat, zahájil ministr Dobeš sérii nekompententních kroků.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených a bývalý ministr školství k tomu říká: "Výsledkem je nejen destabilizovaný systém čerpání, ale i reálné riziko, že o prostředky nenávratně přijdeme. Čerpání fondů se vzhledem k objemu i účelu řídí velmi detailními procesy. I drobná dílčí zpoždění či nekompetentní řízení ministerstva mohou znamenat ztrátu nejen prostředků z EU, ale také promarněné mnohamilionové investice vysokých škol a vědeckých institucí."

"O neprofesionalitě a diletantství současného vedení MŠMT svědčí fakta. Po jeho nástupu do člena resortu se negociační proces s Evropskou komisí o připravených projektech významně zpomalil. Přestože EK jako hlavní donátor 85 % prostředků požadovala zvýšení personálních kapacit o 70 osob, došlo k jejímu snížení. Druhým důvodem byl požadavek nového vedení na individuální kontrolu přípravy a schvalování jednotlivých projektů. Z této výjimky se ale stal standardní postup blokující další, již omezené kapacity, který nemá žádné opodstatnění a svědčí o nekompetentnosti vedení."

"Ministr Dobeš zahájil personální audit 220 pracovníků sekce, na základě kterého byli odvoláni vedoucí pracovníci. O kvalitě tohoto "auditu" vypovídá nejlépe sám fakt, že byl zadán dne 6. září 2010 a ukončen 9. září 2010. Personální audit provedla firma OTTIMA a.s. Náklady na personální audit (2 mil. Kč) a paralelně zadaný manažerský audit u firmy Kaufmann & Kaufmann, s.r.o (2 mil. Kč) hrazené ze státního rozpočtu by zhruba pokryly náklady na pracovníky, jejichž propuštěním chtěl ministr ušetřit. Dle časového sledu událostí je vůbec sporné, zda 9. září vůbec nějaký audit existoval. A pokud už existuje alespoň nyní, vyzývám ministra, aby jej zveřejnil, neboť byl placen z veřejných prostředků."

"Krizovým manažerem a ředitelem sekce operačních programů OP VaVpI byl jmenován J. Kuba, který ovšem nemá dostatečné profesní zkušenosti, reputaci ani odborné znalosti nutné pro zvládnutí mimořádně složité problematiky, na níž závisí bez přehánění nejbližší budounost české vědy."

"Ministr J. Dobeš svými kroky téměř zastavil čerpání prostředků z fondů EU u všech projektů OP VaVpI. Tyto kroky se stanou ve velmi krátké době (cca tří týdnů) nevratné, protože MŠMT už prakticky nedisponuje kvalifikovanými vedoucími pracovníky pro tuto oblast. Ze strany MŠMT je zcela nezodpovědné odkládat rozhodnutí o čerpání, neboť vystavuje žadatele riziku ztráty mnohamilionových investic do přípravy projektů."

"Reálně hrozí, že důsledkem aktuálních kroků ministra Dobeše bude definitivně neschopnost vyčerpat prostředky před koncem programovacího období. Situaci dobře znám, neboť jsem v roce 2008 tento operační program se svým týmem úspěšně vyvedl z kritického stavu, dosáhl shody s Evropskou komisí i vědeckými subjekty a nastavil pravidla pro další implementaci. Jeho rozprášení v rekordně krátké době je neodpustitelným amatérismem současného ministra."

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.9. 2010