Dobrá rada nad zlato

23. 9. 2010 / Jiří Baťa

Jsem nadšen z toho, jak na nás lidi, tedy občany v Česku, pojišťovny myslí. Abych byl přesnější, mám tím na mysli Evropskou pojišťovací skupinu AVIVU. Myslí v tom duchu, že nás tak nějak chce připravit na možnost udržení přiměřené, tedy standardní životní úrovně na zaslouženém odpočinku -- v důchodu. K tomuto bezprecedentnímu kroku pro lidi, kteří, podle serveru Novinky.cz, půjdou do důchodu v letech 2011 až 2051, připravil poměrně zajímavý scénář. Jak Novinky.cz uvádějí, připravuje nás na to, aby se takový člověk nemusel smířit s výrazně nižší úrovní, která by jej čekala (či čeká) a to i přesto, že stát provede penzijní reformu (o té si konečně nemůžeme dělat iluze, že bude k důchodcům štědrá, spíše naopak) a zajistí tak prostředky na výplatu penzí.

Tak to opravdu to nemá chybu. Podle AVIVY totiž každý takový potenciální důchodce, aby si udržel zmíněný životní standard, by si měl začít spořit na roky v důchodu a to v částce, která je úplná prkotina: 114 310 korun ročně. Ano, čtete dobře, téměř 115 tisíc korun, což v přepočtu na měsíc činí "nějakých" 9 525 korun. Maličkost, že? Jen mne tak napadá, z čeho by si měl tuto částku občan ušetřit při platě řekněme 10 tisíc korun měsíčně. To aby nejedl, neošacoval se, chodil bos, neplatil inkaso, nejezdil dopravními prostředky, nekupoval denní tisk, ale také aby se nemyl, nepral, nežehlil, děti neposílal do školy, nechodil k lékaři a nedej bože, léčil se v nemocnici. To už nemluvím o zcela běžných požitcích, jako je třeba jízdní kolo, motocykl či osobní automobil, ale také TV, internet apod. Nejen chlebem je člověk živ, ale také sem tam vypije nějaké to pivo, či stopečku alkoholu nebo skleničku vína, nemluvě o tom, že si mnozí k těmto pochutinám dají cigaretku. Žijeme přece ve 21. století, že ano!

Vykázal jsem poněkud nízký "mzdový strop" i když takových platů je více než dost! Ale abych nebyl zas tak upjatý, přidám na nějakých 15 až 17 tisíc měsíčně! Co se na tom velice změní? Dobře, nějaká ta koruna zbude, ale jak jsem předeslal člověk, tedy občan, má přece jen větší nároky na svůj život. Notabene, už dnes mnozí musí nejen škudlit, ale musí se setsakramentsky ohánět, aby vyšel. To nemluvím o rodinách třeba s dvěma dětmi, o lidech nemocných, ZTP a invalidech, jejichž příjmy jsou ... , no škoda psát! A to není všemu ani zdaleka konec!

Chápu, že jistá část občanů by s uspořením cca 10 tisíc korun měsíčně neměla problémy, v procentuálním vyjádření však tato skupina lidí tvoří tak výraznou menšinu pracovně činných obyvatel. Ten "nezanedbatelný" většinový zbytek pracujících si nechává sladce zdát o celostátním průměru 23 tisíc korun měsíčně. Jakkoliv to AVIVA myslela dobře, zřejmě vycházejíce z nástinu, případně poznatků připravovaných opatření vlády a připravované reformy, tyto rady jsou dobré tak pro poslance, senátory, hejtmany, soudce a možná ještě piloty ČSA.

Jinak je to úplně, ale úplně mimo mísu, neřku-li, že se nemohu zbavit dojmu, že je to buď malá provokace, nebo fejeton pod čarou. Nemám jim to za zlé, třeba chtějí upozornit na to, co na budoucí penzisty chystá modrá síla ODS, opora mládeže TOP 09 a současný představitel boje dobra proti zlu, tj. pro zničení korupce a jiných nekalých praktik ve společnosti VV, tedy v souhrnu stávající koaliční vláda, nebo také hrdě se zvoucí "vláda rozpočtové (ne) zodpovědnosti".

Mám jenom obavy, že za dvacet, třicet či čtyřicet let tu ani nemusíme být. Vždyť jak nás informují média, na Slunci mají být mimořádně silné erupce, které nás mohou vážně ohrozit. Při takové "konstelaci hvězd" je pak na pováženou, aby po nás někdo chtěl šetřit skoro deset tisíc měsíčně, nic si neužil a ještě by dokonce strádal (pokud by vůbec přežil).. A taky tady může být jiná vláda, jiní lidé, ba dokonce tu už za dvacet či třicet let ani nemusí být tolik opěvovaný kapitalismus. Kdož ví? Ale stejně, poděkujme AVIVĚ za prozřetelnost, za dobře míněnou radu. Pokud bychom u toho zůstali, ještě by mohla svou radu doplnit také o radu, jak se k těm úsporám dobrat (a nekrást), máme-li plat 10 nebo 15 tisíc měsíčně a rodinu na krku (kromě jiného)! Tak to by potom bylo jiné kafé! No nemám pravdu?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.9. 2010