BRITÁNIE:

Labouristická strana má nového, levicového šéfa

26. 9. 2010

Hlasování na funkci nového šéfa britské Labouristické strany vyhrál levicový Ed Miliband (40). Je to mladší bratr relativně pravicového Davida Milibanda, který v minulé labouristické vládě zastával místo ministra zahraničí. O funkci nového šéfa Labouristické strany se ucházeli oba bratři a mladý Ed Miliband se stal favoritem teprve v posledních 24 hodinách, díky podpoře odborů.

Ed Miliband zvítězil netěsnější většinou - dostal 50,65 procent hlasů, zatímco jeho starší bratr David obdržel 49,35 procent hlasů. Davida Milibanda podpořili poslanci Labouristické strany. Varovali, že nový šéf Labouristické strany bude "obětí svých levicových stoupenců" a stane se terčem útoků konzervativců i pravicového tisku.

Většina kampaně mladšího Milibanda oslovovala levici Labouristické strany a deklarovala, že Blairova pravicová "Nová labouristická strana" je mrtvá. Ed Miliband kritizoval posun k tomu, co charakterizoval jako "brutální kapitalismus amerického stylu".

Naproti tomu starší bratr David Miliband byl považován za přirozeného následovníka Tonyho Blaira a zastával centristickou pozici.

Jeden nejmenovaný labouristický poslanec se vyjádřil, že zvolení Eda Milibanda šéfem strany je "katastrofa" a vyvolá to ve straně "ústavní krizi". "Je šílené, že máme šéfa, kterého dosadily odbory."

Pdrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.9. 2010