Bývalý čintel OSN požaduje trestní stíhání osob, které v Afghánistánu zabíjejí civilisty

26. 9. 2010

Philip Alston, bývalý vysoký činitel OSN (zastával funkci analytika pro mimosoudní, arbitrární a okamžité popravy) požaduje, aby bylo zahájeno vyšetřování údajných válečných zločinů, spáchaných v Afghánistánu a pachatelé by měli být postaveni před soud.

Alston chce, aby "vedení války v Afghánistánu" vyšetřovala Rada OSN pro lidská práva, uprostřed rostoucího znepokojení, že stoupá počet civilních obětí, usmrcovaných západními jednotkami i Talibanem. Vyšetřování by mělo probíhat obdobně jako vyšetřování izraelských vojenských operací v pásmu Gaza. Skutečnost, že nikdo není stavěn před soud, přestože v Afghánistánu umírají velké počty civilistů, je podle něho velmi znepokojující. by měli být postaveni před soud.

Při bojích v Afghánistánu bylo za první půlrok 2010 usmrceno více než 1000 civilistů, i když většinu z nich zabil Taliban. Wikileaks nedávno zveřejnily tajné vojenské dokumenty, podle nichž britské jednotky bombardovaly civilisty nejméně jednadvacetkrát. 26 osob bylo usmrceno a 20 zraněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.9. 2010