Jochovy zvěsti

29. 9. 2010

Nějaký čas jsem se domníval, že humbuk kolem Romana Jocha coby poradce premiéra pro lidská práva je přehnaný, ale pak jsem si přečetl tento článek -- a pochopil jsem, píše Miloš Martínek.

Je to slušně řečeno "nemoudrý člověk". A asi nebude daleko od pravdy říci -- jaký Nečas, takový Joch. Vyberu jen pár perel z tohoto dílka nyní tak populárního autora : "Začalo to v 60. letech - v jedné z nejdestruktivnějších dekád v dějinách lidstva", píše Joch. Ano, kdyby třeba myslel Vietnam nebo tanky v Praze, možná, ale podle vyznění článku má na mysli hippies, kteří jsou tou monstrózní destruktivní silou. Vybral si totiž pro ukázku tzv. sexuální revoluci -- a tu, jak známo, neodstartoval proslulý Brežněvův polibek. Hippies tedy byli tou Jochovou novou levicí : cituji dále : "Étosem Nové levice bylo zbavit západní společnosti morálních a tradičních norem." Další perla -- a vůdci té destrukce morálky byli asi Timothy Leary, Richard Alpert nebo třeba John Lennon? To oni byli asi těmi zločinci, jejichž cílem bylo zničit do té doby skvěle fungující (pokryteckou do dnešních dnů) morálku. Vrcholem je ale tato pasáž : "Můžeme to ukázat na spoustě příkladů, ale postačí jeden, nejintimněji spojen s dekádou 60. let: sexuální revoluce. Pryč s moralistními normami, v polovině 70. let se to již víceméně povedlo, muži začali se ženami jednat "svobodně" - a ženám (feministkám) se to vůbec nelíbilo! Tak přišly ony kodexy vymezující tzv. sexuální harašení a de facto omezující spontánní lidské vztahy." Řekl bych, že takto nějak by sexuální revoluce vypadala spíš u Talibanu, ale Joch má na mysli šedesátá léta. Respektive stačí to napsat rovnou, a ne si hrát na schovávanou, Jochovu apetýtu by zřejmě spíše vyhovovalo jednat se ženami nesvobodně, aby se jim to zase začalo líbit.

Ale abych jenom nebagatelizoval. Celá myšlenka článku staví na jednoduché ideji, že rozklad morálních hodnot nastal dílem hippies a zpolitizováním jejich filozofie. Výsledkem je prý neúnosná a svobodnou diskuzi, potažmo svobodu svazující politická korektnost. Tato zkratkovitá myšlenka nejenže neřeší problém svobodné diskuze a svobody, ale stigmatizuje lidi, kteří v šedesátých letech prosazovali myšlenky svobody, nenásilí a lásky. Stigmatizuje je hloupostí, když jim dává za vinu dokonce současné oklešťování svobodné diskuse, která se v komunitách hippies nikdy nebála žádných témat. Šedesátá léta nebyla jen naivita mládí, ale počátek nové umělecké, ale také filozofické a vlastně i technické éry (kybernetika). Nebyla jen obdivuhodnou demonstrací mladých lidí jejich vůle po svobodě a odstranění pokrytectví, ale také dobou nebývalého kreativního rozkvětu, jaký často doprovázel dějinné zvraty spojené se změnou společenského paradigmatu.

Hippies přišli proto, že to bylo nevyhnutelné. Joch neopomene jmenovat ta "palčivá" témata, která prý nelze nyní svobodně diskutovat -- a to cituji :" sex, rasu, pohlaví, islám, imigranty, menšiny atd." Víme, kam tím míří, to už pojmenovali jiní. Pan Joch si může diskutovat jak se mu zachce, sám je důkazem, že pro své blízké názorové spektrum má prostor více než dostatečný -- a stále se zvětšuje, jak s radostí kvituje v závěru článku. Pokud by mu ale skutečně šlo o svobodu a svobodnou diskusi, měl by se raději než do historie psané květinovými dětmi podívat na současnou podobu PR manipulace. Na to, do jaké míry jsou mainstreamová média zřetelněji cenzurována a autocenzurována. Na to, jak přístup k masové manipulaci pomocí médií ovládá několik jednotlivců propojených s vládnoucím establishmentem. Jemu jde však nepochybně více než o svobodný dialog o prosazení vlastních názorů, které neustále vnucuje tu přímo, tu ve skrytější formě -- a sice, že naše nynější potíže plynou tu ze sexuální orientace některých osob, tu z náboženského přesvědčení jiných, nebo z toho, že zatímco my (Západ) máme právo svobodně drancovat suroviny na polovici světa a ničit tam životní prostředí, s imigrací, která je s tím přímo spojená, nechceme mít nic společného. A k tomu posloužil i jeho zmíněný článek.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.9. 2010