Petice evropských politiků žádá NATO, aby zaujala nový postoj k jaderným zbraním

29. 9. 2010

tisková zpráva

34 bývalých předních předsedů vlád, ministrů zahraničí či obrany a dalších politiků, diplomatů a vojenských představitelů vyzývá Alianci, aby využila připravovaného Strategického konceptu před lisabonským summitem NATO k aktivní podpoře pražské vize multilaterálního jaderného odzbrojení prezidenta Obamy a k nové snaze zapojit Ruskou federaci do diskuse o bezpečnostních problémech.

Signatáři požadují snížení počtu taktických jaderných zbraní v Evropě a dohodu s Ruskem na snížení a kontrole těchto zbraní na celém evropském kontinentu. Zdůrazňují rovněž potřebu využít Rady NATO-Rusko k návratu Ruska ke Smlouvě o konvenčních zbraních v Evropě (CFE) a i k dohodě o protiraketové obraně.

Neopomíjejí ani nutnost aktualizovat postoj NATO k principu nerozšiřování jaderných zbraní i její koncepty jakými jsou např. sdílení nákladů, solidarita či transatlantické vztahy. Petici podepsali pouze politici ze členských států NATO. Y Čechů petici podpořili Jan Kavan, Vladimír Laštůvka a Jaroslav Šabata.

Petice byla iniciována novou organizací European Leadership Network for multilateral disarmament (ELN), která zatím sdružuje asi 50 předních seniorních evropských politiků. ELN vznikla z popudu bývalých vedoucích britských politiků napříč politickým spektrem.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.9. 2010