Vyšetřovací komise OSN tvrdí, že Izraelci "popravili" amerického občana Furkana Dogana

30. 9. 2010

Zpráva vyšetřovací komise Úřadu vysokého komisaře Organizace spojených národů pro lidská práva (OHCHR) o izraelském útoku na aktivistickou flotilu směřující do Gazy zveřejněná minulý týden ukazuje, že americký občan Furkan Dohan a pět tureckých občanů byli příslušníky izraelských zvláštních jednotek popraveni.

Podle zprávy opírající se o pitevní nálezy a balistickou expertízu Dogan, devatenáctiletý americký občan tureckého původu, na horní palubě lodi Mavi Marmara natáčel malou videokamerou, když byl dvakrát střelen do hlavy, jednou do zad, levého lýtka a chodidla, a že byl zasažen do tváře z bezprostřední blízkosti, když už ležel zraněný na zádech.

Zabití Dogana a pěti dalších aktivistů dne 31. května podle komise "může být charakterizováno jako nezákonná, svévolná a hromadná poprava". Zpráva tedy potvrzuje to, co Obamova administrativa už věděla z pitevní zprávy zveřejněné v červnu, avšak k čemu nadále mlčí, protože by to mohlo obrovsky zkomplikovat vztahy s Izraelem.

Mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti odmítla zprávu komise OSN jakkoliv komentovat.

Obamova administrativa dobrovolně nevydala žádné stanovisko ke zmíněné zprávě, ani o ně nebyla požádána žádným médiem. Na dotaz magazínu Truthout úředník ministerstva zahraničí, který nemohl mluvit otevřeně, přečetl prohlášení, které explicitně neuznává závěry ohledně izraelských poprav, tvrdí, že "tón a závěry jsou nevyvážené", a varuje před možností, že zpráva poškodí izraelsko-palestinská mírová jednání i vztahy Izraele s Tureckem.

Ačkoliv turecká média o zprávě komise intenzívně informovala, v amerických mainstreamových médiích se neobjevila ani jediná zmínka o dokumentu podporujícím svědectví pasažérů a vyvracejícím izraelskou verzi událostí. Ukazuje se, že akce byla z izraelské strany od počátku připravována jako násilný zásah proti "teroristům" na palubách plavidel s humanitární pomocí. OSN nepotvrzuje izraelské obvinění, že na palubách lodí byly střelné zbraně; někteří aktivisté se pouze pokoušeli vyrábět improvizovaná obranná zařízení.

Zpráva se zmiňuje o skutečnosti, že izraelské ozbrojené síly nikdy vysílačkou nepožádaly o možnost provést inspekci na palubě kteréhokoliv z plavidel, což popírá tvrzení izraelské vlády o důvodech ozbrojeného útoku.

Rozhodnutí zahájit zblízka palbu na pasažéry údajně následovalo poté, co ti úspěšně odrazili pokus Izraelců vstoupit na palubu z motorových člunů Zodiac. Již předtím - od počátku akce - na pasažéry střílely vrtulníky vezoucí výsadky. Komise také nenalezla žádné důkazy potvrzující izraelský údaj o střelných zraněních nejméně jednoho z útočících vojáků. Potvrdila naopak případ zneškodnění zhruba deseti izraelských vojáků v počáteční fázi; ti byli odzbrojeni a jejich zbraně až na jednu hozeny do moře. Zajatci byli lékařsky ošetřeni a propuštěni, konstatuje zpráva OSN.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 30.9. 2010