Kde je pes zakopán...?!?

1. 10. 2010 / Ladislav Žák

Pozorovat, jak se naši politici kroutí jako "hlísta na šporhéltě", když dostanou přímou otázku, zda dokážou proti nemravným ziskům z fotovoltaického byznysu zasáhnout podobně principiálně a statečně jako proti státnímu příspěvku ke stavebnímu spoření, je opravdu velmi poučné.

Odpověď je předem jasná. Nezasáhnou, protože jde o jejich byznys nebo byznys jejich politických kmotrů. Všichni víme, že stačí prostě zisky zdanit, stejně jako před lety stačilo změnit jeden řádek v daňovém zákonodárství a bylo po byznysu s LTO. Politici to neudělali tenkrát a neudělají ani teď, a to ani v situaci, kdy je jasné, že by to přineslo finance do státního rozpočtu a pomohlo snížit zátěž domácností. To raději seberou invalidům příspěvek na péči, než by si sáhli na své.

Prostě nám musí stačit, že politici možná jednou nebudou jezdit zadarmo MHD, nebo si, nedej bože, budou muset platit ze svého ještě něco jiného. Třeba půjčovné v knihovně. Nám ostatním bude sebrána prostřednictvím retroaktivního daňového opatření polovina příspěvku na stavební spoření a tu druhou polovinu zaplatíme za to, že podobné neretroaktivní opatření nebude nikdy přijato vůči ziskům z fotovoltaického byznysu. Výsledkem bude to, že nás stát jen v těchto dvou opatřeních-neopatřeních v příštím roce očeše tak asi o všechno, co nám měl dát na příspěvku na stavebním spoření.

Jde o klasický případ privatizace zisků a znárodnění nákladů. Nezapomeňme nikdy na vládu, která tento zákon v roce 2005 předložila a na Parlament, který jej schválil. Nadávat na tu současnou vládu je možné vždycky, ale zapomenout na autory tohoto rozhodnutí by bylo velkým omylem. Nevěřím tomu, že se tenkrát nevědělo, k čemu to může vést, kdo na tom bude vydělávat a kdo to bude platit. Bude zajímavé sledovat, kdy konečně někoho napadne, že je to takový tunel, že by si zasloužil i jinou než mediální pozornost.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.10. 2010