Kocourkovské hospodářství i v ČR

4. 10. 2010 / Boris Cvek

To, co píše Jan Čulík o kocourkovském hospodářství, se týká i ČR a jiných zemí. Selhali v tom všichni. Lidé, kteří chtěli hned bydlet ve vlastním a na minulé doby luxusním bydlení, aniž by na to reálně měli. Banky, jejichž stupidním předpokladem bylo, že se dá půjčovat stále totéž množství hypoték, ačkoli ti lidé, kteří na to měli, už nesli dávno hypoteční obojek, takže se půjčovalo hlava nehlava i těm, kteří to nikdy nesplatí.

Navíc se vůbec nepočítalo s krizí, možnou vzrůstající nezaměstnaností, insolvencí a zejména s tím, že ceny nemovitostí mohou v budoucnu padat. A jak by nepadaly, když je přístupnost hypoték vyšroubovala do závratné výše cca 3 miliony korun za průměrný 3+1 byt?

Před hypotékovou bublinou si můj kamarád kupoval 2+1 cihlový byt v centru Olomouce za 400 tisíc Kč (rok 2000).

Hypotéka, jak upozorňujete, kromě toho vede k výraznému prodražení celé koupě nemovitosti, neboť musíte splácet ohromné úroky (a jejich ohromnost může být ještě ohromnější, až lidem skončí fixace a bankám budou končit klienti v insolvenci, čili bude třeba ždímat z těch zbývajících, kteří ještě něco mají).

Velmi trefnou analýzu současné krize a ohromného blbství (jako bychom všichni přestali věřit na realitu a mysleli si, že peníze lze vyčarovat z ničeho), které k ní vedlo, lze najít ZDE.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 4.10. 2010