Joseph Stiglitz: Euro asi nepřežije

5. 10. 2010

Josef Stiglitz, čelný světový ekonom, varoval, že budoucnost eura je "špatná" a že slabé evropské hospodářské oživení zřejmě nenapravitelně poškodí "vlna škrtů", která probíhá po celém kontinentu.

Stiglitz, bývalý vrchní ekonom Světové banky a nositel Nobelovy cenu, také předpověděl, že spekulanti zřejmě brzo začnou vyvíjet tlak na Španělsko, která má vysoký deficit a vysokou nezaměstnanost. Ratingová firma Moody minulý měsíc snížila rating Španělska z AAA na Aa1.

Stiglitz také varuje, že se bankovní sektor vrátil příliš brzo k normálu a že navzdory určitému zlepšení v regulaci bank stále hrozí vznik další finanční krize.

Své argumenty Stiglitz shromáždil ve své nové knize Freefall, o nynější finanční krizi. Varuje, že se vlády snaží snížit svůj deficit přiliš rychle a že vyvolají novou recesi.

Stiglitz poukazuje na to, že země, které mají velký obchodní přebytek, zejména Německo, a země, které mají velký deficit, jako Irsko, Portugalsko a Řecko, mají úplně jiné ekonomické potřeby. Znamená to, že jednotná měna je pod silným tlakem a možná nepřežije. Stiglitz doporučuje, že by se euro dalo zachránit, kdyby eurozónu opustilo Německo a dovolilo zemím v hospodářské krizi euro devalvovat, což by jim umožnilo začít vyvážet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.10. 2010