Tokio a Peking hledají cesty k usmíření

6. 10. 2010

Premiéři Japonska Naoto Kan a ČLR Wen Ťia-pao se dohodli na zlepšení vzájemných vztahů obou zemí - a to navzdory faktu, že spor o souostroví Senkaku ve Východočínském moři zůstává nevyřešen. K setkání hlav obou států došlo na osmém summitu organizace pro asijsko-evropskou spolupráci Asia-Europe Meeting (ASEM), který proběhl v Bruselu, a premiéři se dohodli na potřebě dalších dvoustranných jednání na vysoké úrovni.

Šlo o první setkání obou lídrů od incidentu ve Východočínském moři, kvůli němuž došlo ke zhoršení vztahů. Japonská pobřežní stráž 7. září zajala kapitána čínské rybářské lodi, který lovil v oblasti sporných ostrovů. V reakci na to Čína přerušila export vzácných zemin používaných při výrobě elektroniky do Japonska. Peking přerušil kontakty na úrovni výše postavených ministerských úředníků a zrušil řadu humanitárních a kulturních návštěv. Později byli rovněž uvězněni čtyři japonští občané obvinění z fotografování vojenských objektů (tři z nich již byli propuštěni). Ani propuštění čínského kapitána, k němuž došlo minulý týden, nevedlo ke zlepšení situace, protože Peking žádá omluvu a náhradu za "nezákonné zadržení", zatímco Tokio si nárokuje uhrazení nákladů na opravu hládkujících lodí, které čínský kapitán poškodil najížděním.

Na probíhajícím summitu ASEM se k organizaci připojily Ruská federace, Austrálie a Nový Zéland. Počet členských zemí tak vzrostl na jednapadesát.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.10. 2010