Evropské vývozce čekají potíže - kvůli sílícímu euru

7. 10. 2010 / Karel Dolejší

Stále nepopulárnější francouzský prezident Nicolas Sarkozy nedávno sdělil svým spolupracovníkům, že by si přál vznik nového světového monetárního uspořádání, které by předcházelo národním politikám poškozujícím jiné státy. Není to zase tak špatně načasované, protože Francie v listopadu přebírá předsednictví skupiny G20. Sarkozyho nápad byl však hned v zárodku zardoušen náměstkem německého ministra zahraničí Wernerem Hoyerem, jenž ho odsoudil jako údajně "obzvláště vágní".

A tak, protože na vágní plány není čas, bude v Evropě nejspíš pěkně veselo. Japonská centrální banka se totiž přidala k americkému Fedu, jakož i k centrálním bankám Číny a Brazílie, a plánuje uplatňovat politiku tzv. quantitative easing. Evropská centrální banka se ocitá ve velmi nepříjemné pozici, protože má v úmyslu cizí příklady nenásledovat, ba dokonce chovat se zcela opačně a příští rok supertvrdou politiku ještě přihypertvrdit.

Takřka nevyhnutelným důsledkem stavu, kdy v konkurenčních ekonomikách vlády uplatňují politiku oslabující kurs měny, bude opravdu výrazný růst směnného kursu eura vůči ostatním měnám. A to znamená přinejmenším jedno: Vývozy z eurozóny budou proto na světových trzích silně zdražovat a ztrácet konkurenceschopnost.

Prezident Václav Klaus rozplývající se nad tím, že ČR není v eurozóně, nějak zapomíná dodat, že díky jeho někdejším privatizačním přístupům nemá ČR také skoro žádnou finální výrobu, a čeští subdodavatelé tedy zhusta dodávají finálním producentům v Německu, jež v eurozóně samozřejmě je... Takže cokoliv se Německu přihodí, zasáhne nás zprostředkovaně též.

Zbývá tedy snad už jen poslední útěcha. Eurokomisař Almundia právě sdělil Financial Times, že vlády EU budou moci i příští rok pokračovat v podpoře bank a firem, aniž by se vracely k "normálnímu", čti neoliberálnímu režimu dočasně suspendovanému po nástupu finanční krize v září 2008.

Česká pravicová vláda samozřejmě ze zásady nikomu nepomůže (leda tak ještě stranickým sponzorům...), i kdyby měla zůstat poslední vládou na světě dodržující globálně finančnická pravidla jinde zcela bez skrupulí obcházená. Kalousek si přece pochvaly od globálních finančních institucí tolik cení... Jenže naštěstí se dá očekávat, že alespoň v Německu se nebudou chovat jako snaživí šplhouni MMF a svoje exportéry přece jen nějakým způsobem podpoří.

Protože jinak velké části exportérů českých nezbude než modlit se ke svatému Václavu Klausovi...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.10. 2010