Copak kandidátům, těm je a bude hej! Jen nám bude ouvej.

7. 10. 2010 / Jiří Baťa

Do poštovní schránky se mi v poslední době, kromě otravných propagačních letáků firem, marketů, diskontů a nabídek na finanční půjčky, dostávají téměř denně ještě protivnější agitky různých kandidátů do komunálních a senátních voleb, konané příští týden. Kromě toho, že to stojí velké peníze z kapes nás, daňových poplatníků, to má ještě jeden výrazný a zajímavý aspekt.

Na velké plochy agitačních a propagačních plátků s velkými, či mnohačetnými fotografiemi převážně kandidátů do senátu jsou, kromě velkolepých a velkorysých slibů kandidátů, přidávány jako důraz na osobní kvalitu kandidáta i podpůrné a doporučující vyjádření a stanoviska různých lidí, aby tak vyjádřili podporu kandidátu a souhlas s jeho kandidaturou.

Obecně by se mohly komunální a senátní volby považovat za volby občanů, kteří volí své zástupce do zastupitelství všech stupňů s tím, že budou občanům sloužit a pracovat v jejich prospěch. Pokud si však občan jen letmo všimne osobností, které kandidáta podporují, neujde pozornosti jedna skutečnost. Z např. deseti osobností, podporujících toho kterého kandidáta zjistíte, že max. dva jsou řadoví, úplně obyčejní občané, zatímco zbytek, to jsou podnikatel, předseda představenstva, ředitel firmy, přednosta nemocnice, primář oddělení, profesor univerzity, president asociací, starosta obcí a měst, lékař, herec či režisér nebo jiný privilegovaný občan.

Chápu, že všichni výše jmenovaní jsou občané, jenže mi tam chybí ta občanská většina"obyčejných", tedy neprivilegovaných lidí. Chybí proto, jejich názory na kandidáty neznáme. Nevíme, protože se jich asi nikdo neptal a pokud ano, špatné zprávy, resp. negativní hodnocení se, jak je v české kotlině zvykem, nezveřejňují. Tak se občanům dostává na vědomí, že ten který kandidát je přímo ukázka čestnosti, pracovitosti, poctivosti, slušnosti a spravedlnosti, člověk, který veškerý čas věnuje práci "pro lidi", obec, město či kraj a že tedy on a nikdo jiný nemůže být lepší jeho.

Blá, blá, blá! Tak např. kandidát na senátora pan Mgr. Zdeněk Pánek, t.č. starosta města Bystřice pod Hostýnem, občanům sděluje, že jejich hlas prý! uslyší až v Praze, protože ON ví, jak na to! Bože, kolikrát jsme už takové bláboly slyšeli, kolikrát jsme se tím nechali ukecat, ukonejšit, kolikrát jsme si naběhli, abychom vždy nakonec zjistili, že " Když ptáčka chytají, pěkně mu zpívají". Ale jinak? Jó, všechno v pořádku, vždyť občané to zase zhltnou i s navijákem, zase se nechají "opít rohlíkem", mnohdy jen za nějaký ten pohozený žvanec, nebo talíř předvolebního guláše a piva, aby za nějakou dobu zjistili, že všechno, ale úplně všechno je jinak. Dobře nám tak! Když neumíme rozpoznat škodnou ještě v době jeho nevinnosti, pak už jako dospělou šelmu od kořisti odehnat není snadné.

Čekají nás krušné časy, vláda a Kalousek nám připravují opravdu nepříjemné období, co se nezdraží, to se ubere, co se nezkvalitní, bude horší. Protože nejsou peníze! Ale jsou, stačí se jen podívat kolem sebe, jak se usilovně šetří (pokud se přímo nekrade). Jen co budou stát tyto podzimní volby! Nenechme se ohlupovat tím, že si to platí kandidáti sami a nakrásně i kdyby, pořád jsou to peníze, pocházející od daňových poplatníků. Ať už je to jednotlivec, politická strana nebo jiný subjekt, pořád to nejsou peníze, které by si oni na sebe vydělali.

No nic, občané! Vzhůru do voleb, vstříc slibům a pohádkám, kterými nás dnes všichni kandidáti se širokým úsměvem oblažují! Jako by nás, ani společnost nečekalo setsakramentské utahování opasků! Ale copak kandidáti, těm je a bude hej! A nám? Nám bude co nevidět pěkně ouvej!

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.10. 2010