Senát jako pojistka

8. 10. 2010 / Alena Gajdůšková

Po volbách se ujala vlády koalice tří pravicových stran. Nový premiér je (možná až příliš) ve shodě s prezidentem Klausem, který není ani nestranným ani nestranickým prezidentem. Také v Poslanecké sněmovně má koalice většinu. Prezident -- vláda - Poslanecká Sněmovna -- Senát? V nejvyšších zákonodárných a výkonných státních orgánech je nastolena pravicová hegemonie. Jedinou pojistkou dialogu a případných korekcí často nekompetentních vládních opatření zůstává Senát. Jeho role nabývá v současné chvíli ještě více na důležitosti.

Dialog je důležitý, opozice je nutnou součástí demokracie. Posílení opozičních hlasů v Senátu je jedinou možností, aby se vládní pseudo úsporná opatření nestala asociálními a necitlivými vůči ohroženým skupinám. Roli opozičního partnera při současném politickém uspořádání může sehrát jen horní komora Parlamentu a potvrdit tak roli „pojistky“ a stabilizátora politického systému. V opačném případě hrozí samovláda, nový fenomén nejen evropských politických systémů. Jak říká politik a politolog Ralf Dahlendorf* : „Jak už to bývá, všelék proti tomuto syndromu neexistuje. Naléhavá potřeba účinné institucionální, zpravidla parlamentní opozice je ale očividná. Vlády bez opozice jsou nebezpečím pro demokracii samotnou. Abychom ubránili vlastní svobodu, potřebujeme v našem vlastním státě demokracii“

Proč jsou letošní volby do Senátu tak důležité? Pro sociální demokracii představuje posílení 29 mandátů v Senátu jednou možnost, jak zasáhnout do parlamentní politiky. Vítězství ve více než 9 obvodech je celkem reálné. V takovém případě, že koalice neobhájí svoji většinu v Senátu, bude mít opozice možnost ovlivnit a případně brzdit kroky Nečasovy vlády. Navíc, nově zvolený Senát bude také rozhodovat o budoucí přímé či nepřímé volbě prezidenta.

V letošní volbách do Senátu jde o hodně, hraje se o pojistku v podobě jinak barevné horní komory. Při opačném výsledku voleb může nastat možnost, že vládní koalice nebude mít dokonce ani ústavní opozici, protože získá ústavní většinu. V tom případě bude naprosto nekontrolovatelná.

(*Autor Ralf Dahrendorf, je členem britské Sněmovny lordů, bývalým ředitelem London School of Economics a bývalým rektorem St. Anthony's College v Oxfordu)

Autorka je 1. místopředsedkyní Senátu za ČSSD

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.10. 2010