BRITÁNIE:

Nový stínový labouristický ministr financí ostře zaútočil na vládní škrty

10. 10. 2010

"Škrty konzervativců jsou horší než za Thatcherové. Ta škrtala jen o 10 procent, ale důsledky pociťujeme v mém rodném městě Hull dodnes," řekl nový stínový labouristický ministr financí Alan Johnson. Návrhy na drastické vládní škrty nenávratně změní komunity - a zřejmě vyvolají i novou recesi, zdůraznil Johnson.

Johnson promluvil uprostřed signálů, že i sami ministři současné britské vlády se začínají stále více obávat, jaký dopad budou mít škrty ve výši 83 miliard liber - které plánují oznámit za 10 dní - na zaměstnanost a hospodářskou činnost v Británii.

Johnson akceptoval, že určité škrty jsou nutné, avšak dodal, že 25 procentní škrty v rozpočtu mnoha ministerstev spolu se složitou reorganizací zdravotnictví a policie vyvolají vysokou nezaměstnanost a nejistotu po celé zemi.

Johnson dodal, že rozhodnutí konzervativního ministra financí Osborna, aby britská ústřední Anglická banka začala znovu tisknout peníze prostřednictví tzv. "kvantitativního uvolňování", ve snaze oživit ekonomiku, je důkazem, v jak špatné situace se ekonomika Británie nachází.

Johnson dodal, že podporuje současnou politiku, která by měla být vyvážena mezi snižováním deficitu a podporou růstu. Lidé jsou podle Johnsona velmi rozhněváni nespravedlností, že bankéři, kteří krizi zavinili, dostávají v době rozpočtových škrtů milionové prémie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.10. 2010