USA: Hispánci mají výrazně vyšší naději na dožití než běloši, i když jsou chudší

14. 10. 2010

Hispánci v USA v průměru přežívají anglicky mluvící bělošskou populaci o dva a půl roku, zatímco osoby afrického původu téměř o osm let. Ukázala to studie zveřejněná ve středu - a další experti prohlásili, že rozdíl může být způsoben mimo jiné zdravějším způsobem života.

Hispánské dítě má při narození naději, že se dožije 81 let, zatímco nehispánský bílý vrstevník pouze 78 - a černý příslušník téže věkové kohorty pouze 73 let. Tvrdí to údaje U.S. Centers for Disease Control and Prevention's National Center for Health Statistics.

I když jsou američtí hispánci v průměru chudší než anglicky mluvící obyvatelé, mají horší přístup ke vzdělání i zdravotní péči, dožívají se vyššího věku. Ukazují to i mnohé další studie, vysvětluje Elizabeth Arias, spoluautorka výzkumné zprávy. "Latinos" mají například o 35% nižší riziko úmrtí na onemocnění srdce, o 40% nižší riziko rakoviny a o 25% nižší riziko infarktu, než činí populační průměr.

Důvody nejsou zcela jasné, nicméně David Hayes-Bautista, který se specializuje na výzkum hispánské menšiny, se domnívá, že se takto projevují kulturní a behaviorální rozdíly spíše než genetika - protože hispánci v USA tvoří velice různorodou skupinu. Hispánci v USA méně kouří, pijí alkohol a užívají drogy než ostatní. "Jasně, že tohle není způsobeno příjmy a vzděláním", vysvětluje Hayes-Bautista.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.10. 2010