Studenti pro Epopej

14. 10. 2010

Mimořádné vydání studentského Magazínu Gymnázia Moravský Krumlov mapuje téměř půlroční aktivní boj studentů GMK za zachování Slovanské Epopeje v Moravském Krumlově. Tento list je zároveň poděkováním všem, kdo se do dění zapojili a studenty podpořili.

Jen tak se nevzdáme!

Červen 2010 - Chtělo to nápad

Narůstal pocit sílící rezignace a bezmoci ze strany města a jeho obyvatel. Vypadalo to, že monumentální secesní skvost Alfonse Muchy bude sbalen a odvezen za apatického přihlížení krumlováků. Obava studentů GMK, že unikátní dílo pak skončí někde v pražském depozitáři, protože Praha dodnes nezajistila adekvátní prostory, zatímco Moravský Krumlov přijde zbytečně a předčasně o svou charakteristickou a hlavní dominantu, vedla k naléhavé výzvě: Něco musíme udělat.

Klip na youtube

Nápad se zrodil na konci minulého školního roku v tehdejší sextě. Studenti natočili klip ZASLOUŽÍ SI PRAHA SLOVANSKOU EPOPEJ?, ve kterém udávají fakta o Slovanské Epopeji a zároveň vyzývají k podpoře jejího zachování v Moravském Krumlově. Současně s odkazem na youtube poslali na přelomu června a července 2010 do tisku doprovodný dopis a čekali, co se bude dít.

Červenec 2010: Nepovedená demonstrace anarchistů

V následující bouřlivé diskusi na Facebooku místní anarchisté vyzývali k demonstraci. "Zneužili naše jméno a byl z toho hrozný trapas," shrnul událost student třetího ročníku GMK Vojta Jelínek. "Kvůli tomu byli ve čtvrtek 15. 7. 2010 v pohotovosti místní policisté, nám se ozývali reportéři z novin a televize, a my studenti jsme museli vysvětlovat, že s tím nemáme nic společného. V Den D se sešla hrstka demonstrantů s prapory a transparenty, prarodiče s vnoučaty, úplně zbytečně, zatímco "organizátoři", kteří to všechno spískali, seděli nečinně v nedaleké hospodě."

Studenti GMK se distancují, rozjíždějí DŮSTOJNÝ MANIFEST

"Strašně jsme se naštvali, " doplňuje Adam Škarka (student letošní septimy na GMK). "K nápravě ostudy jsme se rozhodli zorganizovat protiakci na úrovni." Navštívil starostu Moravského Krumlova Ing. Jaroslava Mokrého, aby studentům povolil happening ve prospěch Epopeje. Datum bylo stanoveno na neděli 25.7. Kvůli odlišení od žertíku anarchistů zvolili název DŮSTOJNÝ MANIFEST. Měl vyjádřit úctu k Epopeji i lidem kolem ní.

"Ten týden jsem se nezastavil a spal tak tři hodiny denně," vzpomíná Škarkův spoluorganizátor Vojta Jelínek, letošní maturant. "Bylo potřeba sestavit program, pozvat osobnosti, účinkující a média. Postavit pódium na zámeckém nádvoří, zajistit elektřinu.

Tiskly se a rozvážely plakáty, tři tisícovky pozvánek...Potřebovali jsme získat politickou podporu a dosáhnout toho, aby nás lidé brali vážně. Moc děkuji spolužákům z GMK za pomoc při akci i úklidu. Pan David Pitlach, správce zámku, a paní Marie Makovičková, vedoucí informačního centra v Epopeji, nám byli 24 hodin denně k dispozici a byli nesmírně nápomocní."

Odezva byla úžasná

Ve prospěch Důstojného manifestu vystoupili všichni účinkující zdarma. Divadelní spolek BEZGEST předvedl vystoupení Oživlá Epopej. Zahrály kapely Rainbow z Miroslavi a Lifepace z Moravského Krumlova. Podpořit nás přijel folkový zpěvák Tomáš Kočko. Na instalaci a restaurování obrazů zavzpomínala tehdejší pamětnice -- dnes více než 90tiletá paní Slouková, dcera pana Staroštíka, který dlouhou dobu pečoval o provoz Slovanské epopeje a byl velmi oblíbeným průvodcem. Podporu osobně vyjádřily VIP -- bývalý hejtman Jihomoravského kraje Ing. Stanislav Juránek, starosta Moravského Krumlova Ing. Jaroslav Mokrý, starosta Ivančic MUDr. Vojtěch Adam.

Právě v Ivančicích, Muchově rodišti, se Vojta Jelínek setkal s Johnem Muchou. "Poděkoval nám a vyjádřil podporu naší činnosti, neboť se mu stejně jako nám jedná o důstojné zacházení s dědečkovým odkazem. Na naši akci bohužel z pracovních důvodů nemohl přijet."

Manifest navštívila tisícovka lidí, včetně sedmnácti cyklistů z Prahy. Informovala o něm média. Finišovalo podepisování První petice, kterou společně s petičním výborem inicioval Hynek Vafek, a kterou podepsalo 3187 lidí. Záznam z akce najdete na YouTube.

Dny poté: Moravský Krumlov -- Praha -- Brno

Zákaz stěhování

Druhý den 26.7. ráno informovala všechna média o tom, že Slovanská Epopej zatím zůstává v Moravském Krumlově, protože městský úřad vydal na žádost Muchovy rodiny předběžné opatření a zakázal stěhovat plátna. Možná získal John Mucha naději, že po akci, na které dali Krumlováci jasně najevo, co si o stěhování myslí, ho městský úřad s žádostí neodmítne.

Předání 1. Petice

Tentýž den vyjeli do Prahy zástupci petičního výboru, Hynek Vafek, Daniela Nagyová a dvě členky zastupitelstva, na Magistrát hlavního města Prahy předat petici. Přijal je sám pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS). "Kupodivu nás nevyrazil, jak jsem čekal," konstatuje Hynek Vafek. "Naopak, mluvil s námi skoro 4 hodiny. K převezení Epopeje do Prahy nenacházel jiné argumenty, než že Praha je vlastníkem. Na požádání nám ukázal údajné darovací smlouvy -- byly to jen nekompletní, špatně čitelné kopie. Přestože mi slíbil zaslat notářsky ověřené kopie darovacích smluv, dodnes tak přes naše opakované urgence neučinil."

Zasedání Krajského výboru

"Navíc v televizi radní Pecha prohlásil, že podpisů na petici byla jen tisícovka, což lhal," doplňuje Vojtěch Jelínek. "My jsme zatím po celé léto usilovali o to, zůstat v povědomí veřejnosti a získat na naši stranu vlivnější osobnosti, než jsme my."

Příležitost dostal hned v úterý 27. 7., kdy na zasedání rady Krajského výboru na Krajském úřadě Jihomoravského kraje po hejtmanovi Michalu Haškovi a starostovi Mokrém přednesl projev za studenty GMK. Na následujícím brífinku pro Český rozhlas Brno, ČT 1 a další zástupce médií už jasně zaznělo, že všechny strany odsouhlasily podporu Moravskému Krumlovu.

Září: Znojemský úder

Ve čtvrtek 30. 9. Znojemský soud v předběžném opatření rozhodl, že Moravský Krumlov musí dovolit Praze odvézt si Slovanskou epopej do Veletržního paláce. "Okamžitě jsem věděl, že to musíme medializovat," říká Jelínek. "Napadlo mne zorganizovat 2. petici, ale v Brně. Pan vicehejtman Ing. Juránek mi telefonicky poradil, jak vyřídit povolení. V pátek jsem sháněl spolužáky, aby se mi večer nerozutekli "zbořit se" po diskotékách, v sobotu jsme lítali po Svoboďáku a za čtyři dny se nám podařilo shromáždit 6642 podpisů. Byla to další šílená jízda se spánkovým deficitem. Zapojila se další města, třeba Šumperk. Ve středu 6. 10. měl hejtman Mgr. Hašek petici na stole.

Říjen: Pražská jízda

A hned druhý den, ve čtvrtek 7. 10. ve tři čtvrtě na deset mi volal právník Johna Muchy, Mgr. Roman Koucký, že do Epopeje dorazila skupina pracovníků k demontáži a odvozu obrazů. Byl s nimi radní Pecha, bezmocně přihlížel místostarosta Mgr. Tomáš Třetina.

Všichni studenti GMK, kteří mohli, v tu chvíli vyrazili k Epopeji." Adam Škarka dodává: "Šli jsme dovnitř a vše fotili. Ještě probíhaly turistické prohlídky, ale paralelně už ve stejných místnostech dělníci začínali stavět lešení a sundávat plátna. Chovali se k nim neuctivě. V jednu chvíli nás na povel Pechy začali vyhazovat. Naštěstí se studenti chovali disciplinovaně a hlídali se navzájem mezi sebou, takže k žádným kázeňským problémům nedošlo."

Co bude dál?

"Klíčové datum je 15. 10. 2010, kdy vstoupí v platnost prohlášení Slovanské Epopeje kulturní památkou," vysvětlují oba hlavní organizátoři studentských akcí na podporu Slovanské Epopeje, Adam Škarka a Vojta Jelínek. "Poté k její manipulaci musí vydat souhlas Krajský úřad. Ten to, jak pevně věříme, nepovolí. Zatím podal nový návrh na předběžné opatření žádající zakonzervování současného stavu právní zástupce Muchových potomků Roman Koucký. Ten má navíc posudek soudního znalce o tom, že manipulace s plátny je pro ně škodlivá."

Vydrží Epopej do tohoto dne v Moravském Krumlově? Nenaruší se vztah mezi Prahou a Moravou?

"To Pecha z toho dělá předvolební nacionalistický problém, ne Moraváci," uzavírají studenti. "Proti čemu bojujeme, je zbrklé jednání pražského magistrátu, nerespektování práva, nedůstojné zacházení s expozicí. Ano, netajíme, že na Epopeji je řada lidí v našem městě i regionu ekonomicky závislá a že pokud se odstěhuje, bude stát nás všechny hodně úsilí, aby se Moravský Krumlov nestal jen unavenou "dírou".

Ale pokud soud řádně rozhodne, že Epopej patří Praze, a ta postaví nový pavilon, do kterého ji natrvalo přestěhuje, budeme to respektovat. Přestože jsme přesvědčeni, že dnes by A.Mucha na svém přání netrval."

Redakce Magazínu GMK: Mgr. Lenka Karlíková, Adéla Frimlová, Lidmila Kuchaříková, Tereza Čechová. Foto Adéla Frimlová. Příspěvky posílejte na magazin@gmk.oknet.cz

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.10. 2010