Přímluvce nácků na Hradčanech

21. 10. 2010 / Karel Dolejší

Prezident je prý "zaskočen" výší trestu pro vítkovské žháře, kteří vhodili v nočních hodinách do domu poškozených zápalnou láhev. V důsledku předem plánovaného činu odsouzených, kteří se hlásí k neonacismu, byly zraněny tři osoby - nezletilá Natálie Siváková utrpěla těžké doživotní následky - a dům zničen. Právní zástupce poškozených požadoval doživotní trest; tři pachatelé nakonec dostali za pokus o vraždu a poškození cizí věci 22 let, čtvrtý 20 let odnětí svobody.

"Výše trestů se mi zdá nečekaná, nečekaně vysoká," řekl prezident, a zapochyboval o tom, zda trest potenciální pachatele napříště od podobných činů odradí.

Jde tu o "nepřiměřenost"? Pachatelé se dopustili činu jako členové organizované skupiny, což je standardní přitěžující okolnost. Kdyby soud vyhověl požadavku poškozených a uložil doživotní trest, odsouzení mohli žádat o podmíněné propuštění nejdříve za 20 let -- a tuto dobu by zaručeně strávili ve vazbě. Takto mohou podat žádost po odpykání dvou třetin trestu. Posuzoval tedy soud organizovaný pokus o vraždu příliš přísně? Opravdu?

Co z Klausova "zaskočeného" výroku může plynout? Může jít o něco jiného než o předehru ke zmírnění trestu prezidentem?

Klaus samozřejmě není "zaskočen". Jde o součást plánu sebezviditelnění prezidenta, který v minulosti již koketoval s ultrapravicí vystupující coby údajný "hlas prostého lidu". Ke jménům poměrně uhlazených xenofobů a rasistů jako Semín či Edelmannová teď přidal i jména útočníků z Vítkova, pro jejichž hlas právě otevřel veřejný prostor.

Ostatně soudím, že je nejvyšší čas, aby se zlomyslný stařík definitivně odebral do Prčice...

An English version of this article is in CLICK HERE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.10. 2010