Svět zřejmě nezvládne epidemii nové superbakterie, odolné téměř všem antibiotikům

29. 10. 2010

Je to bakterie, která postihuje pacienty, léčené v nemocnicích na indickém subkontinentu. Je odolná vůči téměř všem antibiotikům. I když zpočátku byla identifikována jen u pacientů, léčených v nemocnici, reportéři z Channel Four News zjistil, že je zřejmě v Indii už široce rozšířena na veřejnosti.

V Británii se zatím vyskytlo 64 případů této superbakterie a 5 lidí na ni zemřelo. Od doby, kdy byla superbakterie poprvé identifikována r. 2007, už pronikla do 16 zemí světa, včetně České republiky.

Hrozba pochází od bakterií, které mají typ odolnosti proti antibiotikům zvaný NDM-1. To je enzym, který bakterii umožňuje rozložit většinu známých antibiotik.

Tento enzym byl už nalezen v běžných bakteriích typu E.coli, které v nemocnicích vyvolávají běžně infekce po chirurgickém zákroku či po dialýze ledvin. Normálně se tyto infekce lehce vyléčí antibiotiky, ale bakterie s enzymem NDM-1 je téměř nemožné usmrtit.

Bakterie s enzymy NDM-1 lze likvidovat jen dvěma antibiotiky. Jedno je tak toxické, že ho lékaři používají jen v extremních případech. Druhé se nedá používat pro infekce močového traktu - které bakterie E.coli způsobuje nejčastěji.

Tým britských a indických vědců vydal vědecký článek v časopisu Lancet Infectious Diseases, který dokazuje, že superbakterie se šíří v důsledku lékařské turistiky do Indie a do Pákistánu. Indické zdravotnické úřady však po vydání tohoto článku zakázaly další spolupráci mezi indickými a britskými lékaři v této věci.

Bakterie získávají odolnost vůči všem antibiotikům v Indii ze dvou důvodů. Zaprvé se v Indii prodávají antibiotika volně přes pult, bez lékařského předpisu, a používají se na všechno.

Zadruhé, chudí lidé si v Indii nemohou dovolit brát antibiotika až do konce předepsané léčby. Často si berou jen jednu či dvě tabletky. Tím bakterii neusmrtí, ale naopak ji vůči antibiotiku naočkují, vytvoří u ní odolnost proti antibiotiku.

Tým Channel Four News nasbíral v indickém Dillí vzorky z volně vytékající kanalizace na 150 místech a vědci zjitili, že v 11 z nich byly přítomny bakterie s odolností NDM-1. Naznačuje to, že je už bakterie volně rozíšřená i mimo nemocnice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.10. 2010