Vláda premiéra Nečase marginalizuje problematiku lidských práv

1. 11. 2010

Tisková zpráva Strany zelených

Strana zelených je zneklidněna tím, jak vláda premiéra Nečase  přistupuje k nominaci nového zmocněnce pro lidská práva. Vláda svým  postojem vytváří dojem, že ochrana lidských práv a menšin není důležitá.

Premiér Petr Nečas prohlásil 15. září 2010 po odvolání bývalého  zmocněnce Michaela Kocába, že nového zmocněnce budeme znát do konce  následujícího týdne. Je zcela patrné, jakým způsobem se současný  kabinet staví k problematice lidských práv, když není schopen do jeho  čela nelézt vhodného kandidáta ani po pěti týdnech po odvolání  bývalého šéfa.

"Vyvstává nám mnoho otazníků, proč není vláda ochotna tuto  nelichotivou situaci řešit. Nabízí se jednoduché vysvětlení, že lidská  práva nemají v současném kabinetu své pevné místo a jsou vytlačena na  okraj politických zájmů. Není se ani čemu divit, když premiér Nečas  přizval mezi své nejbližší spolupracovníky Romana Jocha jako poradce  pro oblast lidských práv. Zaměstnání Romana Jocha, odvolání Michaela  Kocába a nechání zmíněného úřadu bez vedení působí jako cílený pokus o  celkovou marginalizaci lidskoprávní problematiky u široké veřejnosti.  Otázka lidských práv nebyla od listopadu 1989 tak na pokraji zájmu,  jako je dnes," říká vedoucí odborné sekce pro lidská práva SZ Josef  Šmída.

"Strana zelených považuje lidská práva za jeden z hlavních pilířů  dobře fungující společnosti. Musí to být mimo jiné vláda, která  dodržování lidských práv garantuje. Pokud ale dochází k tomu, že jeden  z nejvyšších a nejrespektovanějších postů v souvislosti s lidskými  právy u nás je dlouhodobě neobsazen, není něco v pořádku. Nejde jen o  lajdáctví ze strany Vlády ČR, ale především o jasný vzkaz veřejnosti,  že tato vláda smysl a důležitost lidskoprávní oblasti absolutně  nechápe nebo jej chápat nechce," doplňuje předseda zelených Ondřej  Liška.

Strana zelených vyzývá premiéra Petra Nečase, aby:

  • nominoval nového zmocněnce pro lidská práva do konce října 2010;
  • Vláda ČR přestala pomíjet agendu lidských práv a stanovila její  místo ve svých prioritách;
  • byla Vládou ČR jasně deklarována podpora k zachování Agentury pro  sociální začleňování, nejlépe formou návrhu zákona;
  • Vláda ČR zaujala jasný postoj ve věci financování a podpory  neziskového sektoru ve všech jeho oblastech.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.11. 2010