STARÁ DOBRÁ ANGLIE:

"Vadí-li vám řev deportovaného muže, sedněte si dopředu"

1. 11. 2010

Dva cestující, kteří se pokusili zastat se násilím deportovaného muže v letadle z londýnského Heathrow pracovníky soukromé deportovací firmy byli donuceni letadlo opustit a stali se terčem nepřípustného zájmu ozbrojené policie.

Svědkové, oba studenti, hovoří o tom, že muž řval, když ho tři strážci ze soukromé bezpečnostní firmy 4GS násilím drželi na sedadle v letadle.

"Muž měl na rukou pouta, jasně trpěl bolestí a strážci ho násilím drželi na místě," konstatoval Matt Taylor, 29, student na School of Oriental and African Studies v Londýně.

V Británii vládne znepokojení ohledně zacházení s deportovanými osobami od té doby, co tento měsíc v letadle na letišti Heathrow zemřel Jimmy Mubenga, který byl násilím deportován z Británie do Angoly. Po jeho smrti vyjádřili cestující v letadle, kteří slyšeli jeho volání o pomoc, lítost, že nezasáhli.

Taylor měl 5. ledna letošního roku letět na výzkumnou cestu do Afriky se svým kolegou Andrewem Bowmanem, také studentem. Když nastoupili do letadla firmy Virgin Atlantic, na sedadle blízko nich byl muž, který byl pouty připoután k sedadlu, na obou stranách seděly u něho bezpečnostní stráže, jeden strážce se nakláněl nad mužem, který řval.

"Cestující kolem mne se na sebe dívali, jako že nemohou uvěřit tomu, co se děje," řekl Taylor. "Bylo zjevné, že ten muž trpí velkou bolestí a je zoufalý."

Taylor dodal, že muž řval po dobu několika minut, zatímco další cestující nastupovali do letadla. "Žádal o své léky, strážce mu řekl: Léky dostanete v Nairobi. Muž opakovaně volal o pomoc a křičel, že se v Keni zabije, pokud se deportace uskuteční."

Taylor řekl, že jeden ze strážců z firmy G4S se naklonil a držel muže na sedadle. Ostatní cestující začínali být viditelně znepokojení.

Taylor se obrátil na jednoho člena posádky v letadle, ale bylo mu řečeno, ať se vrátí na své místo.

"Okamžitě do mě strčil jeden z mužů, kteří násilně drželi Afričana, řekl mi, abych se posadil a mlčel, že Afričan je deportován a tři muži jsou jeho strážci."

Deportovaný muž dál řval a Taylor se rozhodl, že musí něco udělat. "Seděl jsem tam a rozhodl jsem se, že se musím postavit za své hodnoty. Nechtěl jsem tam sedět dalších osm nebo devět hodin s pocitem, že jsem se zachoval zbaběle, že jsem tomu člověku nepomohl."

Oba studenti chtěli mluvit s kapitánem, ale jejich žádost byla zpočátku odmítnuta. Poté, co se letadlo rozjelo po letištní ploše, objevil se kapitán a Taylor se zmínil o tom, co se děje, kapitána to však nezajímalo.

"Posádka v letadle mi řekla, že si mohu sednout dopředu, abych neslyšel, jak muž řve. O to ale přece nešlo."

Oba studenti dál vyjadřovali své znepokojení, takže kapitán obrátil letadlo, vrátil se k letištní byudově a tam na Taylora a Bowmana čekala ozbrojená policie.

"Stáli ve skupince kolem východu a dali mi 'možnost'vystoupit z letadla, což jsem udělal. Pak mi policie stoprocentně narušila soukromí, analyzovala můj pas a ptala se, proč jsem navštívil země, jako je Srí Lanka a Spojené arabské emiráty."

Taylor uvedl, že ho policie několik hodin vyslýchala podle zákona proti terorismu a pak byli oba studenti eskortováni na stanici metra na Heathrow a "bylo jim doporučeno", aby odjeli do Londýna.

Taylor uvedl: "To, že jsem byl svědkem extremního zoufalství tohoto muže, který byl násilně deportován proti své vůli, a to, že jsem byl sám zatčen, bylo neobyčejně znepokojující. Možná, že toto dokazuje, co se stane, když cestující vyjádří znepokojení nad zacházením s deportovaným člověkem, ale já bych to udělal znovu, protože to, čemu jsme byli podrobeni, nebylo ničím ve srovnání s traumatem, kterému byl podroben ten chudák."

Mluvčí letecké společnosti Virgin Atlantic uvedla: "Bezpečí našich cestujících a posádky je pro nás nesmírně důležité. Deportaci osob zařizuje britské ministerstvo vnitra. Letecká společnost nemá právo odmítat dopravu deportovaných osob, protože nemá informace o důvodech, proč jsou deportováni."

Mluvčí britského imigračního úřadu uvedl, že úřad nedostal žádnou stížnost na fyzické týrání či trestnou činnost v souvislosti s deportací tohoto muže. Totéž konstatovala i firma G4S.

Vysocí pracovníci firmy G4S budou v úterý podrobeni výslechu v parlamentním výboru pro otázky vnitra v souvislosti s nedávnou smrtí Jimmyho Mubengy.

Firma G4S konstatovala minulý týden, že je nesmírně zklamána, že přišla o mnohomilionový kontrakt od britské vlády, v jehož rámci násilně deportovala z Británie na příkaz ministerstva vnitra nežádoucí cizince. Kontrakt dostala konkurence, bezpečnostní firma Reliance.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.11. 2010