Exit poll: Voliči v USA se nejvíce obávají vývoje ekonomiky

3. 11. 2010

Voliči v USA v úterý tvrdili, že se intenzívně obávají budoucnosti ekonomiky a jsou nespokojeni se způsobem, jakým prezident Obama a Kongres vládnou. Ukázala to analýza předběžného průzkumu u východu z volebních místností (exit poll) a předvolebních průzkumů provedená společností Edison Research pro agenturu AP.

Voliči jsou ve velké většině nespokojeni s prací federální vlády a většina neschvaluje aktivity ani Republikánské, ani Demokratické strany. Ekonomika přitom zastínila všechna ostatní témata.

Zhruba třetina dotazovaných sdělila, že jejich domácnost v minulých dvo letech utrpěla v důsledku ztráty zaměstnání, avšak to o jejich volbě nerozhodlo. Čtyři z deseti považují svou současnou ekonomickou situaci za horší než před dvěma lety. Přibližně čtyři z deseti podporují pravicově populistické hnutí Tea Party Movement, a převážná část jeho příznivců volila Republikány. Pouze zhruba čtvrtina z ekonomických obtíží viní Obamu, ale přibližně polovina se domnívá, že Obamova politika zemi uškodí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.11. 2010